Denník N

Ročne vypestuje aj šesť ton maku: Večer sedím pri telke, pozerám tenis a robím dierky do makovíc

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Gabriela Čechovičová pestuje už 30 rokov mak v Jarnej pri Cíferi. Už raz nachytala chlapcov, ktorí si chceli makovice zobrať na drogy.

Trvalo desiatky rokov, kým sa Gabriela Čechovičová presadila popri veľkých pestovateľoch maku. Mak pestuje so svojím synom, s ktorým ho dokáže spracovať tony. Nechajú ho dozrieť na poliach pri Cíferi bez chémie a makovice lámu ručne na pražiacom slnku. Potom do každej spravia dierku, mak šetrne vysypú a na bielych plachtách vysušia.

„Veľmi prácne som si vyšliapala chodníček medzi veľkopestovateľmi. Moja filozofia práce je úplne inde ako ich. Oni zasejú, pozbierajú kombajnami a predávajú kamiónové množstvá za euro za kilo,“ hovorí zakladateľka Maku z Jarnej.

V rozhovore sa dočítate:

  • prečo nekupovať mletý mak;
  • aký je rozdiel medzi mechanicky a ručne zbieraným makom;
  • ako sa z maku vyrába ópium a ako štát bráni tejto výrobe;
  • aj ako zmeny klímy vplývajú na mak.

Ako často jete mak?

Nie každý deň, ale asi dva- či trikrát do týždňa. Keď som bola dieťa, jedla som ho častejšie. Rodičia nám varili všetko iba z vlastných zdrojov. Kúpili iba múku či cukor, všetko ostatné dopestovali. V detstve sme často jedli mak a myslím, že to bolo podobné v mojej generácii aj na celom Slovensku. Potom sa naň začalo zabúdať, mladí ľudia už príliš mak v jedálnom lístku nemajú. A to je na škodu. Mak má obrovské zdravotné benefity, najmä vápnik na kosti, zuby či vlasy. Má dvanásťkrát viac vápnika ako mlieko, pričom organizmus spracuje vápnik z rastlinnej formy ľahšie než z mlieka.

Keď si kupujem v obchode mak, ako zistím, či je dobrý?

V obchode to nemáte možnosť zistiť. Keď si na trhu nasypete mak do ruky, viete to posúdiť – či majú zrniečka peknú farbu. Keď sypete mak, tak ho počuť – ja hovorím, že spieva. Keď je dolepený,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Gastro a jedlo

Rozhovory

Slovensko

Teraz najčítanejšie