Denník N

Chcel Výboh úplatok trikrát šesť miliónov? Rakúsko sa rozhoduje, čo s Ficovým priateľom

Ilustrácia – Palo Čejka
Ilustrácia – Palo Čejka

Premiérovi hrozí, že pred voľbami vypukne ďalšie kolo kauzy, do ktorej je zapletený jeho „dôverník“.

V salóniku pražskej reštaurácie U Malířů sa začiatkom novembra 2007 zišla nezvyčajná spoločnosť.

Za stôl si posadala skupinka manažérov rakúskej zbrojovky Steyr, ktorá vyrábala obrnené transportéry Pandur pre českú armádu. Oproti sedel poradca českého premiéra Marek Dalík a vplyvný úradník ministerstva obrany Martin Barták.

K nim sa pripojil aj slovenský občan a kamarát premiéra Roberta Fica Miroslav Výboh.

Čo sa na schôdzke odohralo, dodnes nie je celkom preukázané. Rakúšania sú presvedčení, že ich hostitelia natvrdo požiadali o úplatok. Aspoň tak o tom neskôr vypovedali pred vyšetrovateľmi.

„Pán Dalík na obrúsok napísal tri šestky. Malo to znamenať, že žiada trikrát šesť miliónov eur,“ povedal do protokolu poradca zbrojovky Victor Jackovich.

Aby bolo jasné, že nejde o vtip, mal sa do veci vložiť Slovák Výboh. O mesiac neskôr údajne pricestoval do Viedne, kde sa v známej kaviarni Griensteidl stretol s riaditeľom marketingu zbrojovky Steyr Lutzom Kampmannom.

„V rozhovore medzi štyrmi očami mi pán Výboh predniesol požiadavku platby 18 miliónov eur v troch splátkach,“ tvrdil Kampmann.

Miroslav Výboh s novinármi nekomunikuje. Foto N – Martina Pažitková
Miroslav Výboh s novinármi nekomunikuje. Foto N – Martina Pažitková

Dvojitá nepríjemnosť pre Fica

Dozvuky týchto stretnutí by mohli načas prekryť aj utečeneckú krízu, na ktorej si vládny Smer postavil predvolebnú kampaň. Rakúski policajti totiž pred pár týždňami skončili vyšetrovanie a čakajú na to, ako sa k celej veci postaví prokuratúra. Šéf rakúskej prokuratúry pre stíhanie korupcie Norbert Hauser pre Denník N potvrdil, že „vyšetrovanie je ukončené“.

K akým výsledkom sa policajti dopracovali, nie je známe. Svedectvá dnes už bývalých manažérov Steyru mohli vyhodnotiť ako tvrdenie, ktoré sa nedá nijako dokázať.

Rovnako však mohli dôjsť k záveru, že Miroslav Výboh skutočne žiadal o úplatok, čím by sa celý prípad posunul pred súd. „Preverujeme výsledky a potom rozhodneme, či bude podaná obžaloba,“ dodal Hauser.

Takýto scenár by znamenal dvojitú nepríjemnosť pre slovenského premiéra. Po prvýkrát by totiž niekto z moci úradnej povedal, že jeho priateľ Výboh sa zaplietol do korupcie.

Navyše sa tak malo diať v období prvej Ficovej vlády, keď sa Výbohovej spoločnosti Willing darilo v obchodoch so štátom. Ficov kabinet s ňou podpisoval napríklad zákazky na dodávky vojenského materiálu či údržbu nadzvukových stíhačiek MiG-29.

Nákup spartanov rozbehla už prvá Ficova vláda. Dokončila ju tá druhá. Foto - Wikipedia
Výboh na Slovensku svojho času zastupoval aj talianskeho leteckého výrobcu Alenia, od ktorého si neskôr druhá Ficova vláda objednala dve transportné lietadlá Spartan. Foto – Wikipedia

Pandúri za Jánošíka

Na túto vlnu pochybností už stihli naskočiť opoziční poslanci Igor Matovič a Daniel Lipšic (OĽaNO-NOVA). Pred pár dňami urobili tlačovú konferenciu, na ktorej povedali, že budú chcieť mimoriadny výbor parlamentu ku kauze Výboh.

„Aj na základe informácií, ktoré mám, tvrdím, že Miroslav Výboh je obvinený v korupčnej kauze v Rakúsku, kde sa snažil dosiahnuť to, aby Česká republika nevypovedala nákup Pandurov,“ povedal Lipšic.

Premiéra Fica to zatiaľ podľa jeho slov nezaťažuje. „Čo má Slovensko s Pandurmi? Slovensko nikdy nechcelo kupovať nijaké Pandury. Mali sme tu pandúrov za Jánošíka, ale nie teraz,“ vtipkoval Fico.

Ústrednou postavou kauzy okolo Pandurov bol doteraz český lobbista Marek Dalík, stále viac sa však do nej zaplieta aj Slovák Výboh. Foto – Česká televize
Ústrednou postavou kauzy okolo Pandurov bol doteraz český lobbista Marek Dalík, stále viac sa však do nej zaplieta aj Slovák Výboh. Foto – Česká televize

Samotný Výboh s novinármi nekomunikuje. V minulosti však dôrazne poprel, že by sa podieľal na čomkoľvek trestnom. „Je to lož,“ povedal pred rokom.

Posedenie pri víne

Pre lepšie pochopenie prípadu je dobré vrátiť sa pár rokov späť, do leta 2006. Na Slovensku i v Česku sa vtedy menili premiéri, do funkcií nastupovali Robert Fico a Mirek Topolánek. Obaja muži sa rozhodli bližšie zoznámiť a bez kamier sa stretli na Morave v jednej z vínnych pivničiek.

Priviedli si aj svojich priateľov a neoficiálnych pobočníkov – Topolánek lobistu Dalíka a Fico zbrojára Výboha. „Pilo sa víno, niečo sa zjedlo a riešili sa všetky možné témy, ktoré zasahujú do vzťahov českej a slovenskej vlády,“ vypovedal neskôr pred súdom Dalík.

Leto 2006: čerství premiéri Robert Fico a Mirek Topolánek sa niekoľkokrát stretnú oficiálne i neoficiálne. Foto - TASR
Leto 2006: čerství premiéri Robert Fico a Mirek Topolánek sa niekoľkokrát stretnú oficiálne i neoficiálne. Foto – TASR

Topolánek sa okrem iného musel vyrovnať s čerstvým kontraktom na pandury, ktorý podpísal odstupujúci kabinet Jiřího Paroubka. Česká armáda mala odobrať 199 kusov za zhruba 800 miliónov eur. Išlo o najväčší kontrakt svojho druhu, čo dlhoročnému zbrojárovi Výbohovi nemohlo uniknúť.

„Pán Výboh sa opýtal premiéra Topolánka, či je v nejakom kontakte s koncernom predávajúcim pandury. Mal som dojem, že ich nejakým spôsobom zastupuje,“ dodal Dalík. To bol počiatok príbehu.

Dobré vzťahy s dôverníkom

Uplynul viac než rok a česká armáda prebrala prvú várku pandurov. Armádni kontrolóri však začali tvrdiť, že obrnence majú nedostatky, čo ohrozovalo celý kontrakt.

Zbrojovka Steyr, ktorú ovládal americký zbrojný gigant General Dynamics, bola od zákazky existenčne závislá. Rakúšania teda mali dôvod na nervozitu.

Nákup transportérov Pandur sa stal jedným z najväčších korupčných škandálov. Foto - AČR
Nákup transportérov Pandur bol svojho času najväčším zbrojným kontraktom českej armády. Foto – AČR

V tejto atmosfére prebehla spomínaná schôdzka v pražskej reštaurácii U Malířů, na ktorej mala prvýkrát zaznieť žiadosť o úplatok.

Podľa Dalíkovej výpovede ju inicioval Výboh, s ktorým sa bližšie zoznámil na spoločných stretnutiach s Ficom. „Šiel som tam, lebo som chcel udržiavať dobré vzťahy so slovenským premiérom a jeho dôverníkom pánom Výbohom,“ vysvetlil Dalík.

Jeho výpoveď sa však dá chápať aj ako snaha odvrátiť od seba pozornosť. Bol to totiž práve Dalík, kto mal priamy prístup k českému premiérovi, ktorý mal ohľadom pandurov hlavné slovo.

Českí vyšetrovatelia sa neskôr priklonili k verzii, že schôdzku chcel využiť na vlastné obohatenie.

Sám Výboh svoj angažmán vysvetľoval tým, že v tom čase spolupracoval s izraelskou zbrojovkou Raffael, ktorá na transportéry dodávala zbraňové veže. „Bolo prirodzené, že som sa takéhoto stretnutia zúčastnil,“ povedal Výboh.

Nová stará zmluva

Informácie o pražskej schôdzke sa však dostali na verejnosť až po pár rokoch. V každom prípade, niekoľko týždňov po nej sa Topolánkova vláda rozhodla kontrakt na pandury zrušiť.

„Transportéry majú problémy prejsť skúškami a my si nemôžeme dovoliť žiadne kompromisy,“ znelo oficiálne zdôvodnenie.

Krátko nato však Česi s americkými vlastníkmi Steyru začali vyjednávať o novej zmluve. Obe strany sa nakoniec na jar 2009 dohodli. Topolánkova vláda súhlasila, že si transportéry ponechá, odoberie však o polovicu menej kusov.

Ušetrené peniaze využila na nákup dopravných lietadiel Casa, ktoré neskôr tiež začala vyšetrovať polícia. Od pandurov bol na nejaký čas pokoj.

Vo februári 2010 sa však veci náhle pohli dopredu. Český reportér Janek Kroupa nahral bývalých manažérov Steyru, ako hovoria, že zákazke na pandury mohla predchádzať korupcia.

Rakúski detektívi krátko nato prehľadali sídlo firmy a začali vypočúvať všetkých dôležitých aktérov. S istým meškaním rozbehla vyšetrovanie aj česká polícia, ktorá s Rakúskom vytvorila spoločný tím.

Video: vyšetrovatelia zhromaždili v kauze pandurov svedectvá aj písomné dôkazy

(reportáž Českej televízie z roku 2013)

https://www.youtube.com/watch?v=lYd7GHmcKUo

Manažéri rozprávajú

Výbohovo meno prvýkrát zaznelo v máji 2011, keď do médií uniklo svedectvo rakúskeho exmanažéra Stephana Szücsa.

Rakúskym vyšetrovateľom opísal inkriminovanú schôdzku v Prahe. Za pôvodcu žiadosti o úplatok označil lobistu Dalíka, ktorého neskôr polícia obvinila. Výboh zatiaľ zostával len v úlohe účastníka stretnutia.

Dva roky nato prehovoril Szücsov vtedajší kolega Lutz Kampmann, ktorý mal s Výbohom komunikovať vo Viedni. Jeho svedectvo už bolo výbušnejšie.

„Pán Výboh sa prezentoval ako poradca slovenského premiéra. Povedal, že treba určitú čiastku, aby zmluva na pandury zostala zachovaná. Nadhodil požiadavku trikrát šesť miliónov, potom vstal o odišiel,“ citoval vlani Kampmannovu výpoveď český mesačník Reportér.

Rakúski policajti vzali tieto svedectvá vážne. Aspoň tak o tom vlani referoval pražský prokurátor Jan Kořán, ktorý dozoruje českú líniu prípadu. „Voči Výbohovi bolo v Rakúsku začaté vyšetrovanie pre podobné správanie ako v Česku voči pánovi Dalíkovi,“ povedal vlani Mladej fronte.

Samotný Výboh tieto informácie poprel. Vlani, keď ešte s novinármi komunikoval, povedal len toľko, že Rakúšania ho vedú ako svedka. „Som v kontakte s rakúskym prokurátorom. Budem vypovedať len ako svedok,“ uviedol Výboh.

Čo narobí súd

Ako svedka v každom prípade evidujú Výboha českí vyšetrovatelia, ktorí vlani poslali na súd jeho údajného komplica Dalíka. Výboha by v Česku zrejme ani stíhať nemohli – pokiaľ je vyšetrovaný v Rakúsku, podľa medzinárodných dohôd nemôže byť za rovnakú vec stíhaný v inej krajine.

Ako svedok prišiel Výboh vlani vypovedať aj na pražský súd. Počas procesu povedal, že o žiadnej korupcii nevedel.

„Nepočul som, že by zo strany pána Dalíka či kohokoľvek iného zaznela žiadosť o peniaze. Nedokážem si ani predstaviť, že by niečo také mohlo zaznieť v spoločnosti, ktorá sa videla prvýkrát v živote,“ povedal Výboh.

Kauza okolo transportérov Pandur dostihla aj kamaráta slovenského premiéra.
O korupcii neviem, povedal Výboh pred českým súdom. Svedkovia tvrdia opak.

Český proces však i bez toho stihol narobiť značnú paseku. Bolo to totiž práve pred pražským súdom, kde Dalík ako prvý otvorene opísal blízky vzťah Fica a Výboha.

„Keď sa človek stane predsedom vlády, je len málo ľudí, ktorým môže dôverovať. V takejto pozícii som bol ja v prípade pána Topolánka a Miroslav Výboh v prípade pána Fica,“ rozhovoril sa Dalík.

Takéto neformálne vzťahy označil za bežnú súčasť politiky. „Keď by zo stretnutí premiérov vyplynula napríklad potreba niekoho informovať alebo niečo vybaviť, bola by to moja úloha a úloha pána Výboha,“ vysvetlil pred súdom.

Na výpoveď niekdajšieho pobočníka českého premiéra už musel reagovať aj Fico, ktorý si inak do svojho súkromia hovoriť nenechal. Krátko po Dalíkových slovách priznal, že má k Výbohovi blízko.

„Dvadsať rokov poznám osobne tohto človeka a ja nebudem ľudí zatracovať, ako to robia niektorí iní,“ vyhlásil premiér.

Výrečný bol neskôr i sám Výboh. Na pražskom súde priznal, že sa pozná nielen s premiérom Ficom, ale napríklad aj s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom, pod ktorého spadá slovenská polícia.

„Z času na čas sa stýkame,“ povedal pred novinármi po opustení siene.

Na čo sa čaká

V Rakúsku by sa teraz mohlo zopakovať niečo podobné, pokiaľ by kauza okolo pandurov zamierila na miestny súd. Čas však hrá v prospech slovenského premiéra.

Ak by sa totiž viedenská prokuratúra aj rozhodla vzniesť obžalobu, trvalo by zrejme niekoľko mesiacov, kým by došlo na súdny proces. Pred voľbami teda v praxi môže hroziť len toľko, že rakúske úrady povedia, že Výboha obžalovali. Na detaily sa však bude musieť počkať.

Okrem toho by Výbohovu reputáciu mohol ohroziť aj súd v Prahe. V rozsudku nad Dalíkom sa totiž sudcovia budú musieť vyjadriť aj k tomu, či na nich svedok Výboh pôsobil dôveryhodne a či uverili jeho slovám, že k žiadnej korupcii nedošlo.

Finále českého procesu je však zatiaľ v nedohľadne. Pražský senát totiž pojednávanie pred časom prerušil pre to, že žiada o vypočutie bývalého amerického veľvyslanca Richarda Grabera. Exmanažéri zbrojovky Steyr ho totiž mali informovať o údajnej korupčnej ponuke zo strany Dalíka.

Ani pražský súd sa teda podľa všetkého do volieb neskončí. „Na vypočutí pána Grabera trváme. V tejto chvíli preto nemôžeme povedať, kedy bude pojednávanie pokračovať,“ potvrdzuje hovorkyňa pražského súdu Markéta Puci.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Miroslav Výboh

Ekonomika

Teraz najčítanejšie