Denník N

Nadala trápi Müllerov-Weissov syndróm. Lekár vysvetľuje zriedkavú chorobu, pre ktorú môže skončiť

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Rafael Nadal nechce ukončiť kariéru, ale možno bude musieť.

Hoci ho tenis stále veľmi baví a dosahuje vynikajúce výsledky, má za sebou veľmi ťažké dva roky, keď boli jeho chronické problémy s nohou „horšie než kedykoľvek predtým“.

„Toto zranenie nie je ničím novým, trápi ma už od roku 2005 (vtedy mal 19 rokov – pozn. red.). Vtedy boli lekári ohľadom mojej budúcnosti veľmi pesimistickí, no dokázal som mať kariéru, o akej sa mi ani nesnívalo,“ hovoril vlani v auguste.

Síce musel vynechať Wimbledon, olympiádu aj US Open, ale znel ešte celkom optimisticky. Veril totiž, že mesiace bez tenisu nohe pomôžu.

Lenže prišiel december, stav nohy sa nezlepšoval a k tomu dostal ešte aj covid. Neskôr priznal, že vtedy pochyboval, či ešte niekedy odohrá profesionálny zápas. „Prešiel som si dňami, keď som na konci nevidel svetlo,“ povedal Nadal.

Nakoniec nielenže odohral zápas, ale aj vyhral Australian Open a postúpil do finále Roland Garros, v ktorom v nedeľu nastúpi proti Casperovi Ruudovi. Môže získať svoj 22. grandslamový titul a štrnásty v Paríži.

Skvele hral napriek tomu, že sa noha nezahojila. Dokázal však nájsť riešenia, aby bola bolesť znesiteľnou. Nadal sľúbil, že po turnaji prezradí, čo všetko musel pred zápasmi robiť, aby vôbec mohol prísť na kurt.

Keďže pomaly po každom zápase povie, ako sa blíži jeho koniec, niektorí fanúšikovia sa obávajú, že zápas proti Ruudovi môže byť jeho posledný v kariére.

Po kariére zrejme bude nosiť špeciálne topánky

V súvislosti s jeho zranením sa hovorí o „problémoch s nohou“, no príliš sa nespomína, o čo konkrétne ide. Nadal trpí veľmi zriedkavým ochorením, ktoré sa volá Müllerov-Weissov syndróm.

Športový lekár Pavel Malovič pre Denník N vraví, že tento syndróm je mimoriadne vzácny. „Zaujímavé je, že väčšinou sa vyskytuje u žien či dievčat,“ tvrdí.

Malovič vysvetľuje, že ide o problém

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rafael Nadal

Roland Garros

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie