Denník N

Focus: Hlas má znovu 20 percent, Smer je druhý, progresívci predbehli OĽaNO

Koncom mája by vo voľbách uspela parlamentná aj neparlamentná opozícia, Hlas, Smer a Republika by mali v parlamente tesnú väčšinu 76 kresiel.

Rebríček straníckych preferencií ďalej vedie strana Hlas expremiéra Petra Pellegriniho, ktorá sa po čase vrátila tesne nad 20 percent.

Trend znižovania rozdielu medzi podporou Hlasu a Smeru, ktorý sa dal badať pred niekoľkými mesiacmi, sa po vypuknutí vojny na Ukrajine zastavil. V januári tohto roka dve opozičné konkurenčné strany delilo len jeden a pol percentuálneho bodu, dnes je to už 5 bodov.

Smer Roberta Fica by bol stále druhý, no jeho preferencie stagnujú na čísle 15 percent. Ukázal to prieskum agentúry Focus z konca mája, ktorý zverejnila televízia Markíza v relácii Na telo s Michalom Kovačičom.

Pripomeňme, že Smer získal v parlamentných voľbách vo februári 2020 len 18,3 percenta hlasov a už krátko potom v lete toho roku Pellegrini so skupinou poslancov ohlásili odchod z Ficovej strany a vznik novej. Hlas sa stal onedlho lídrom výskumov verejnej mienky.

Progresívci pred OĽaNO

Na treťom mieste sa v aktuálnom prieskume Focusu umiestnila vládna SaS Richarda Sulíka. Aktuálny koaličný spor o takzvaný pro-rodinný balíček ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO) nemal výraznejší dosah na podporu strany – SaS sa na podobných číslach pohybuje už rok od vlaňajšej vládnej krízy, ktorá viedla k výmene na poste premiéra.

Posun nastal pri preferenciách mimoparlamentného hnutia Progresívne Slovensko (PS), ktoré poskočilo zo siedmich na deväť percent. V prieskumoch konkurenčnej agentúry AKO preferencie PS hranicu deviatich percent atakujú už dlhšie.

Začiatkom mája sa stal novým predsedom hnutia podpredseda Európskeho parlamentu Michal Šimečka. Či vyššia podpora hnutia súvisí so zmenou na čele hnutia alebo ide skôr o to, že o Progresívnom Slovensku sa písalo častejšie, budú musieť potvrdiť ďalšie prieskumy.

Vďaka nárastu podpory o dva percentuálne body predbehli progresívci vládne hnutie OĽaNO ministra financií Igora Matoviča a premiéra Eduarda Hegera. Opäť ide o číslo, na ktorom sa hnutie pohybuje viac-menej už niekoľko mesiacov, a nič na tom zatiaľ nezmenil ani fakt, že Matovič svoj balíček presadil v parlamente.

Do Národnej rady by sa dostali ešte tri strany: Republika, mimoparlamentné KDH a vládna Sme rodina Borisa Kollára. Práve pri Kollárovom hnutí vidno aj výraznejší pokles v aktuálnom prieskume: zo 7,5 percenta hnutie padlo na 5,6 percenta. To je najmenej od februára 2021.

Väčšinu má opozícia

Mimo parlamentu by ostali strany Aliancia a Slovenská národná strana s podporou 3,7 percenta, najmenšia vládna strana Za ľudí, ktorú by volili tri percentá voličov, aj Kotlebovci s podporou necelých troch percent.

Súčasné vládne strany OĽaNO, SaS a Sme rodina by mali v parlamente len 45 poslancov a vládu by nedokázali zložiť ani s Progresívnym Slovenskom a KDH. Týchto päť strán by v parlamente zastupovalo 74 poslancov. Tesnú väčšinu 76 mandátov by mala súčasná parlamentná opozícia, teda strany Hlas, Smer a Republika.

Focus uskutočnil prieskum preferencií formou osobných rozhovorov na vzorke 1008 respondentov medzi 25. a 31. májom. Prieskum si objednala televízia Markíza.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Hlas

KDH

OĽaNO

Prieskumy preferencií

Progresívne Slovensko

Republika

SaS

Sme rodina

Smer

Slovensko

Teraz najčítanejšie