Denník N

Vyhráte Roland Garros, podporíte Ukrajincov a dostanete otázku, či nosíte mejkap

Iga Świąteková bude nosiť stužku na podporu Ukrajiny, kým sa neskončí vojna. Foto – TASR/AP
Iga Świąteková bude nosiť stužku na podporu Ukrajiny, kým sa neskončí vojna. Foto – TASR/AP

Otázka, ktorá pobúrila drvivú väčšinu novinárskych kolegov.

„Nebudem sa stresovať pre nejaký tenisový zápas, keď sa toho vo svete toľko deje,“ povedala 18-ročná Coco Gauffová pred prvým grandslamovým finále v kariére.

Po svojom semifinálovom víťazstve nad Martou Trevisanovou napísala na kameru: „Peace. End gun violence.“ Mier. Ukončite násilie zbraní. Svoj veľký moment využila na upozornenie na dlhodobý problém v USA. Zbraň sa tam dá získať veľmi jednoducho a prípadov masových strelieb na verejnosti je desivo veľa.

21-ročná Iga Świąteková zas v príhovore po finále povedala: „Ukrajina, zostaň silná.“ Od začiatku Putinom vyvolanej vojny nosí na čiapke ukrajinskú stužku, pred pár týždňami povedala: „Na začiatku vojny nosilo takúto stužku veľa hráčov. Viacerí s tým potom prestali, čo sa mi zdalo zvláštne, pretože vojna pokračuje a ľudia trpia. Budem ju nosiť, kým sa vojna neskončí.“

Świąteková vo finále Roland Garros dominovala a vyhrala 6:1, 6:3. Finále ukázalo, že Świąteková momentálne na antuke nemá konkurenciu, no aj to, že tenisu rastú dve silné osobnosti.

Nosíte mejkap?

Na tlačovku po zápase priniesla jedna z organizátoriek v bielych rukavičkách trofej, potom prišla za potlesku novinárov Świąteková. „Fu, ale vás tu dnes je,“ povedala a začala odpovedať na otázky.

Jedna z nich od staršieho talianskeho novinára bola mimoriadne nevhodná: „Keď idete na večierok,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Grandslamové turnaje

Iga Świąteková

Roland Garros

Tenis

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie