Denník N

Český týždeň: Aj Česi si môžu zvoliť prezidentku

Danuše Nerudová. Foto N - Tomáš Benedikovič
Danuše Nerudová. Foto N – Tomáš Benedikovič

Česi budú mať aj možnosť zvoliť si prezidentku. Pomoc Ukrajincom bude obmedzenejšia. Česká televízia musí škrtať.

Prinášame pravidelný český newsfilter – zhrnutie toho najdôležitejšieho, čo sa stalo v Česku za uplynulý týždeň. Udalosti vybral a okomentoval editor Českého rozhlasu Plus Kirill Ščeblykin.

1. Bývalá rektorka sa usiluje o Hrad

Pole prezidentských kandidátov sa už začína povážlivo plniť. A svoju kandidatúru už oznámila aj prvá žena, ktorá má podľa prieskumov reálnu šancu do voľby výraznejšie prehovoriť.

O tom, že by bývalá rektorka Mendelovej univerzity v Brne mohla kandidovať na prezidentku, sa špekulovalo už dlho – Danuša Nerudová vydala knihu rozhovorov a očividne už dlhšiu dobu skladala svoj kampaňový tím.

Nerudová sa pritom vo verejnom priestore pohybuje už niekoľko rokov. V roku 2018 sa vtedy tridsaťosemročná ekonómka Nerudová stala najmladšou rektorkou v Českej republike a prvou ženou na čele Mendelovej univerzity. V posledných rokoch tiež ako hospodárska expertka často vystupovala v médiách a bola verejnosti na očiach.

Nerudová tvrdí, že chce byť hlasom mladej generácie, čo je sympatické, pretože českí politici témam, ktoré trápia mladú generáciu, príliš veľký priestor nevenujú. Zdôrazňuje témy ako klíma či bývanie. Pre Nerudovú je v tomto určite tiež výhodou, že je na pomery českej politiky mladá – má 43 rokov – a prezidentský úrad by pre ňu nebol prípravou na dôchodok.

Rovnako fakt, že ako ekonómka bude mať v čase, keď Česko trápia rastúce ceny a prepad životnej úrovne, v hospodárskych témach výhodu, keď o nich bude treba v debatách hovoriť.

Časť Čechov navyše posledné roky Slovensku závidí prezidentku Čaputovú a radi by si na čelo krajiny zvolili mladú vzdelanú ženu.

Vystupovanie Nerudovej pritom nie je bez prešľapov. Vlani napríklad mladých voličov vyzývala, aby šli hlasovať v parlamentných voľbách, a nazvala ich pri tom „generáciou avokádového

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Český týždeň

Český newsfilter každý týždeň ponúka prehľad najdôležitejších správ. Zhŕňa Kirill Ščeblykin.

Petr Fiala

Svet

Teraz najčítanejšie