Denník N

Bieloruský denník: Lukašenko chce v Bielorusku vytvoriť občiansku domobranu. Čo je to: potenciálna ochrana pred Putinom alebo príprava na potýčky s Ukrajinou a EÚ?

Ilustrácia – Pixabay
Ilustrácia – Pixabay

Voči iniciatíve je veľa otázok a ani ministerstvo obrany na ne nemá odpovede.

Napriek masívnym represiám a zatýkaniam začali po zmanipulovaných voľbách Bielorusky a Bielorusi protestovať každú nedeľu proti režimu Alexandra Lukašenka. V ten istý deň nám píše svoj Bieloruský denník Maks z Minska. Vzhľadom na vyhrotenú situáciu, v ktorej sa ocitli miestni novinári, sme sa rozhodli, že nezverejníme jeho celé meno.

Koncom mája sa na generálnom štábe bieloruského ministerstva obrany konalo stretnutie diktátora Alexandra Lukašenka s armádou. Hlavnou témou bolo vytvorenie občianskych domobrán v krajine. Okolo Bieloruska údajne jestvuje toľko hrozieb, že je načase, aby sa občania postavili na obranu vlasti.

Oznámil to bieloruský minister obrany Viktor Chrenin. Avšak podrobnosti neuviedol: o všetkých detailoch sa podľa jeho slov bude ešte diskutovať. Chýba aj právny rámec – zbrane nemôžete len tak rozdávať civilistom.

Čo je občianska domobrana, zatiaľ nie je jasné. Existuje však veľká túžba „rozmnožiť“ počet „obrancov vlasti“.

Podľa Viktora Chrenina je hlavnou úlohou občianskej domobrany obrana Bieloruska. Ale pred kým?

Čo rozprávajú Lukašenkovi zástupcovia

V tom istom komentári pre Lukašenkom kontrolovanú štátnu televíziu Viktor Chrenin povedal, že považuje za dôležité, aby Bielorusko „mohlo pokojne ukázať, že sa do nás nikto nemá pliesť, pretože odpoveď bude adekvátna“. Nie je jasné, ako to súvisí s vytvorením ozbrojenej a zle pripravenej občianskej domobrany.

Vladimir Karanik, predseda oblastného výkonného výboru mesta Grodno, pochválil už existujúcu teritoriálnu obranu. Z hľadiska funkcií (podľa toho, čo vieme) bude občianska domobrana veľmi podobná teritoriálnej obrane, ktorá by mala pomáhať pravidelnej armáde pri zabezpečovaní obrany.

Gennadij Davydko, poslanec a Lukašenkov prívrženec, poskytol o občianskej domobrane trochu podrobnejšie informácie, ktoré však celú situáciu len zneprehľadnili. Jeho slová síce neobsahujú veľa užitočných informácií, zato ideológie je v nich neúrekom: „Nastal čas, aby sme sa postavili do historickej formácie, aby sme sa dali do obrany domova (čiže do domobrany), zjednotili, aby sme pozbierali sily. Je jasné, že ide o mimoriadne opatrenie, a to znamená, že napriek pokojnému jarnému životu a bežným plánovaným prípravám prác na poliach, v závodoch a kanceláriách nadišiel čas, aby si každý uvedomil skutočné nebezpečenstvo pre náš svet, pre život ako taký. Znamená to zároveň, že všetci tí, ktorí sa hrdo nazývajú vlastencami, majú teraz reálnu šancu dokázať to v praxi.“ Od koho nebezpečenstvo príde? Ako dokázať vlastenectvo v praxi? O tom nepadlo ani slovo.

Ani predstavitelia bieloruského ministerstva obrany sa o podrobnostiach nezmieňujú. Novinári bieloruského denníka Zerkalo sa dovolali na horúcu linku ministerstva, ale to sa len stručne vyjadrilo, že nemá žiadne informácie. „Nie, nemôžem [odpovedať na otázky] a nemám žiadne informácie,“ povedal zástupca ozbrojených síl.

Čo hovoria odborníci, ktorí nie sú spojení s diktátorom

Ukrajinský politik a poradca kancelárie ukrajinského prezidenta Alexej Arestovič sa domnieva, že Alexandr Lukašenko vytvára občiansku domobranu, aby sa bránil pred Vladimirom Putinom. Podľa neho je to očividná verzia, pretože nikto iný sa nechystá zaútočiť na Bielorusko, avšak existuje hrozba zo strany Ruska. Ďalej spomenul, že diktátorovi zástupcovia sa čoraz častejšie obracajú na predstaviteľov Európskej únie v snahe získať politické záruky a dosiahnuť zrušenie sankcií. „Aká sila môže prinútiť Lukašenka, ktorý predtým mlátil ľudí obuškami, aby týmto ľuďom vydal zbrane? Nejaká veľmi vážna hrozba,“ je presvedčený Alexej Arestovič.

Dmitrij Ščigeľskij, predstaviteľ radikálneho hnutia Supraciv (Odpor) a jeden z hlavných kritikov Lukašenka, sa domnieva, že týmto vyhlásením Lukašenko vysiela signál všetkým naraz: aj Rusku, aj Ukrajine, aj krajinám EÚ. Toto je všeobecne starý trik diktátora a jedna z jeho charakteristických schopností: rokovať so všetkými naraz, získať výhody od všetkých a pritom nikomu nepriniesť skutočný úžitok.

Ostatní odborníci sa väčšinou zhodujú v tom, že slová o občianskej domobrane zostanú len slovami. Je na to niekoľko dôvodov.

Alexandr Lukašenko skutočne koketuje s rôznymi stranami konfliktu. Nevyslovuje jednoznačné formulácie, snaží sa hrať so všetkými naraz. Takéto hry si nevyžadujú skutočné činy – postačia príležitostné vyhlásenia.

Hlavným problémom pri vytváraní občianskych domobrán je poskytnutie zbraní tým civilistom, ktorí sú nelojálni voči Alexandrovi Lukašenkovi. Takýchto občanov je v Bielorusku stále väčšina, ako vyplýva z prieskumov verejnej mienky. Áno, ľudia sú unavení z politiky, začínajú sa viacej zaoberať ekonomikou, ale nezačínajú mať radi Lukašenka. A z tohto hľadiska je odovzdanie vojenských zbraní po vytvorení domobrany nebezpečné predovšetkým pre samotného diktátora.

Ak sa vrátime k slovám Gennadija Davydka o príklade donbaskej domobrany, zistíme, že útvary, ktoré si chce poslanec vziať za príklad, nemali jednotný riadiaci štáb. Boli to rozdielne formácie s veľmi odlišnými názormi, cieľmi a zámermi. Niektoré jednotky domobrany sa zapojili do rabovania a iných trestných činov. Aj keby sme vylúčili politiku, Lukašenkovmu režimu by to spôsobilo ďalšie problémy.

V tejto chvíli sa zdá, že slová o občianskej domobrane nakoniec zostanú len slovami, na ktoré sa zabudne vo chvíli, keď pre Lukašenka už nebudú výhodné. Ak sa občianska domobrana predsa len zavedie, môže to mať nepredvídateľné následky.

Z ruštiny preložila Diana Shvedová. Bieloruský denník vychádza s podporou SlovakAid.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Bielorusko a Lukašenko

Bieloruský denník

Svet

Teraz najčítanejšie