Denník N

Raz a dosť, teraz skúsia trochu spáliť nerv. Nadal opísal, čo musel podstúpiť, aby mohol hrať

Rafael Nadal hovorí, že pocit pri víťazstve stál za všetky opatrenia, ktoré musel podstúpiť, aby vôbec mohol hrať. Foto TASR/AP
Rafael Nadal hovorí, že pocit pri víťazstve stál za všetky opatrenia, ktoré musel podstúpiť, aby vôbec mohol hrať. Foto TASR/AP

„Neviem, čo sa stane v budúcnosti, ale budem bojovať, aby som pokračoval.“

Veta, ktorú povedal Rafael Nadal pred 15-tisíc divákmi na dvorci Phillipa Chatriera a miliónmi pri televíznych obrazovkách.

Klebety sa nepotvrdili, jeden z najvýnimočnejších športovcov v histórii ešte nekončí.

Lenže potom prišla tlačová konferencia a na nej vysvetlil, že s pokračovaním v kariére je to oveľa komplikovanejšie. Stále sa môže stať, že zápas s Casperom Ruudom vo finále Roland Garros bol jeho posledný.

Aby mohol hrať na svojom najobľúbenejšom turnaji, spravil opatrenia, ktoré nazval extrémnymi. „Raz a dosť. Teraz to vyšlo, ale už takto riskovať nebudem,“ hovoril Nadal po finálovom víťazstve 6:3, 6:3, 6:0.

Po zápase s Moutetom nemohol chodiť

Zatiaľ čo s trofejou na kurte sa usmieval, podľa reči jeho tela na tlačovke by ste si mysleli, že finále prehral.

Ťažko však mohol byť veselý, keď sa takmer všetky otázky týkali jeho zdravotného stavu, ktorý stále nie je dobrý.

Keď sa v poslednej otázke novinárka z Washington Post spýtala na priebeh finále, Nadal jej poďakoval. Konečne sa mohol prejaviť ako celoživotný študent hry, ktorú tak zbožňuje, a detailne opisoval konkrétne momenty jednoznačného zápasu.

Lenže to včera zaujímalo málokoho. Každý čakal najmä na splnenie jeho sľubu, že po turnaji vysvetlí, čo všetko musel s lekármi robiť, aby bol schopný nastúpiť na zápasy.

„Za takýchto extrémnych okolností, s akými som hral v Paríži, nemôžem a nechcem pokračovať. Budem však ešte hľadať riešenie, aby sa zlepšilo, čo sa deje v mojej nohe. Počas turnaja som to z rešpektu k súperom nechcel hovoriť, ale pred každým zápasom mi lekár musel

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Grandslamové turnaje

Rafael Nadal

Roland Garros

Tenis

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie