Denník N

Proti Španielsku sa vraj inak hrať nedá. Šilhavého stávka na defenzívu takmer priniesla Čechom ďalšiu senzáciu

Na archívnej snímke zo 7. septembra 2019 tréner českej reprezentácie Jaroslav Šilhavý. Foto - TASR
Na archívnej snímke zo 7. septembra 2019 tréner českej reprezentácie Jaroslav Šilhavý. Foto – TASR

Českí futbalisti boli v Prahe veľmi blízko k senzácii. Na Sinobo Stadium, domovskom stánku Slavie, proti Španielsku dvakrát viedli. Semifinalista minuloročného Eura však vždy na konci polčasu vyrovnal. Česi získali cenný bod, ktorý im pomôže v boji o záchranu v A-divízii Ligy národov, ale po zápase zostal pocit, že mohli vyhrať.

„Keď sme postúpili medzi elitu v tejto súťaži, mali sme obrovskú radosť,“ rozprával na tlačovej konferencii tréner Jaroslav Šilhavý. „Ale keď sa už blížili zápasy s gigantmi, boli tam aj obavy. Hráčom sme však hovorili, že nemôžu mať strach. Dokázali sme zabojovať, ukázať český charakter. Sme hrdé levy,“ dodal, odkazujúc na prezývku českej futbalovej reprezentácie.

Česi vstúpili do Ligy národov vo štvrtok domácim víťazstvom 2:1 nad Švajčiarskom, hoci im chýbalo niekoľko dôležitých hráčov. A to na čele s Patrikom Schickom z Bayeru Leverkusen, s 24 gólmi druhým najlepším strelcom nemeckej Bundesligy. Napriek tomu hrali bojovne a tímovo a znova dosiahli úspech proti favoritom.

Zverenci trénera Jaroslava Šilhavého na Eure postúpili až do štvrťfinále, v Lige národov remizovali s Belgickom a ešte v októbri 2019 v kvalifikácii na Euro porazili Anglicko. Pre favoritov sú ťažko zdolateľným tímom, a to sa ukázalo aj teraz.

Proti Španielsku to nebol žiadny ofenzívny výkon. Šilhavý sa v podstate spoľahol na päťčlennú obranu a Česi väčšinu zápasu bránili v hlbokom defenzívnom bloku so všetkými jedenástimi hráčmi pod loptou. Šilhavý na tlačovej konferencii vysvetľoval, že podľa neho sa proti Španielsku ani inak hrať nedá.

Nevýrazní Španieli

„Už po tej prvej akcii po pár sekundách bolo jasné, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

Liga národov

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie