Denník N

Týždeň v zdraví: Čo dokáže molekula lásky, prečo sa chudnutie začína v hlave, ako vplýva na zdravie klimatická zmena?

Ilustračné foto - JumpStory
Ilustračné foto – JumpStory

Newsfilter Týždeň v zdraví píšu pre Denník N lekári Tomáš Havran a Marek Karman, ktorí pripravujú newsletter Od môjho lekára.

V dnešnom vydaní sa môžete dočítať:

  • prečo sa chudnutie začína v hlave,
  • čo všetko dokáže molekula lásky,
  • ako vplýva klimatická zmena na naše zdravie.

Chudnutie sa začína v hlave a nie preto, že sú tam ústa

„Motivácia zvonku je ako smrad – po čase vyprchá,“ trafil to svojrázne a bez servítky Ivo Toman. Je to tak, môžeme mať aj najlepšiu motivačnú trénerku na svete, ak v sebe nenájdeme a nenaštartujeme svoju vlastnú vôľu na zmenu, nezmeníme nič. Platí to aj pri chudnutí, darmo vás budú naháňať s pomyselným dlhým bičom na krátkom dvore namakané tímy kondičných trénerov, ak to nie je vaše rozhodnutie, nie ste stotožnení s cieľom, dril je v podstate zbytočný a snaha márna.

V dnešnom toxickom prostredí, keď sme vystavení všemožným stresorom a náš každodenný život je postavený – alebo skôr uležaný – na pohodlí a nadmiere konzumu všetkého vrátane jedla, je ťažké chudnúť. A ešte ťažšie je naštartovať, nastaviť a zachovať si zdravý prístup k dlhodobému udržaniu optimálnej hmotnosti.

Pozrime sa, ako sa to dá bez toho, aby sme pravidelne zažívali jazdu na horskej dráhe s názvom jojo efekt, teda krátkodobý úbytok hmotnosti pomocou niektorej z mnohých diét s prudkým znižovaním rýchlosti metabolizmu a zvyšovaním hladiny hormónov hladu, po ktorom opäť nasleduje priberanie.

Metaanalýza 29 dlhodobých štúdií jednoznačne potvrdila, 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cesta k zdraviu

Klimatická kríza

Týždeň v zdraví

Každý utorok v prinášame najdôležitejšie informácie o zdraví, prevencii ochorení, ale aj praktické rady, ako sa pohybovať v slovenskom zdravotníctve a ako dostať to, na čo máte nárok. Newsfilter Týždeň v zdraví píšu pre Denník N lekári Tomáš Havran a Marek Karman, ktorí pripravujú newsletter Od môjho lekára.

Zdravie

Teraz najčítanejšie