Denník N

V Poľsku rušia výhody pre Ukrajincov, už ich berú ako bežných ľudí, ktorí pomáhajú ekonomike

Utečenci z Ukrajiny na hraničnom priechode v Medyke v Poľsku začiatkom marca. Foto - TASR/AP
Utečenci z Ukrajiny na hraničnom priechode v Medyke v Poľsku začiatkom marca. Foto – TASR/AP

Počet obyvateľov Poľska prekročil 40 miliónov, utečenci pomohli vysokému rastu ekonomiky krajiny v prvom štvrťroku.

Bezplatné cestovanie vlakmi a autobusmi pre utečencov z Ukrajiny s pobytom v Poľsku sa od 1. júna skončilo. Nové pravidlá zaviedol najväčší poľský štátny železničný dopravca a väčšina mestských autobusových prepravcov.

Rovnako sa v Poľsku skončila štátna podpora na ubytovanie ukrajinských utečencov.

Začiatkom júna sa uzavrela etapa, keď Poliaci nadšene pomáhali Ukrajincom bez toho, aby sa pýtali na podrobnosti o ich životnej situácii. Po šoku súvisiacom s akútnou fázou vojny vstupuje Poľsko do novej fázy vzťahov s Ukrajincami, ktorá nie je založená ani tak na pomoci ako skôr na vzájomnom partnerstve dvoch rovnocenných národov.

Paradoxne z toho môžu profitovať aj samotní Ukrajinci.

O 3,2 milióna obyvateľov viac

Podľa správy Únie poľských metropol zverejnenej 25. apríla je v Poľsku v súčasnosti 3,2 milióna Ukrajincov. Medzi nimi je asi milión takých, ktorí tu žili už pred 24. februárom, a viac ako 2 milióny tých, ktorí prišli v dôsledku vojny od konca februára.

Predchádzajúci milión obyvateľov je zahrnutý v údajoch sčítania obyvateľstva uskutočneného v roku 2021, z ktorého vyplynulo, že Poľsko má asi 38 miliónov obyvateľov, čo je o niečo menej ako v 90. rokoch (najviac obyvateľov malo Poľsko v roku 1999, takmer 39 miliónov, potom došlo k systematickému poklesu a podľa prognóz mal počet obyvateľov v krajine klesnúť v najbližších rokoch na 35 až 36 miliónov).

V skutočnosti má teda Poľsko v roku 2022 prvýkrát vo svojej histórii už vyše 40 miliónov obyvateľov, aj keď oficiálne čísla to zatiaľ neukazujú. Na Slovensku požiadalo o štatút dočasného útočiska 80-tisíc Ukrajincov, čiže počet obyvateľov na Slovensku môže byť vyše 5,5 milióna.

Čo to všetko znamená a aké budú dôsledky? Pre Poľsko veľmi dobré. Poliaci rátajú s tým, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Tusk

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie