Denník N

Aktivista Čupka: Ideálne parkovanie v Bratislave je do troch minút od domova (+video)

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Za Bratislavu sa hanbím už podstatne menej, hovorí kandidát na starostu bratislavského Nového Mesta Matúš Čupka.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Jedným z prvých ohlásených kandidátov na starostov trojkoalície Team Bratislava, SaS, Progresívne Slovensko je dlhoročný aktivista Zelenej hliadky Matúš Čupka. Druhýkrát kandiduje za starostu mestskej časti Nové Mesto. Čupka v rozhovore hovorí aj o tom:

  • čo mohol Matúš Vallo urobiť za posledné štyri roky lepšie,
  • prečo ide do boja o novomestskú radnicu ako politický kandidát,
  • prečo chce nahradiť súčasného starostu Nového Mesta Rudolfa Kusého,
  • kde by mali v Novom Meste vzniknúť škôlky.

Vo vašom úvodnom kampaňovom videu veľa zbierate odpad. To naozaj chodíte so synom do školy s tyčou na odpadky v ruke?

Nehovorím, že sa to deje úplne každý deň, keď ideme do školy. Väčšinou idem na bicykli, on ide na kolobežke vedľa mňa. Stalo sa však zopárkrát, že sme si zobrali nejakú pomôcku na zber odpadu, keďže chodíme do školy za kasárňou, kde je taký nešťastný roh medzi ulicami Vajnorská a Za kasárňou. Tam bývajú vždy odpadky, takže možno raz za mesiac niečo po ceste do školy pozbierame.

Už ste preto meškali do školy?

Meškali sme pre iné veci.

Ktorý odpad sa najlepšie zbiera?

Doteraz to boli vždy plastové fľaše. Dobre sa zbierali, ľahko sa chytali do klieští na smeti. Zároveň fľaše zabrali veľa miesta vo vreciach – človek má hneď lepší pocit, že toho veľa nazbieral. Odkedy sa plastové fľaše zálohujú, v podstate ich už ako odpad nenachádzame.

Nepovedal by som, že mám nejaký preferovaný druh odpadu, keďže v Bratislave je to naozaj veľmi rôznorodé. Nájdete tu naozaj hocičo, zbierame, čo príde pod ruku.

Video: Celý rozhovor Lucie Osvaldovej s Matúšom Čupkom (autorka: Martina Koník)

Čo vás zaráža na Bratislavčanoch, čo vyhadzujú – a nemuseli by?

Urobili sme maličký interný prieskum u nás na Riazanskej ulici – náš takzvaný smeťozber a následne sme analyzovali, čo sme nazbierali. Priznám sa, že ma najviac zarážajú dva druhy odpadu – prvý sa týka fajčenia, veľmi často nachádzame celofánové obaly zo škatuliek a aj škatuľky, o ohorkoch ani nehovorím. Zároveň nachádzame jeden typ obalov z modrých cukríkov, tých býva v uliciach naozaj veľmi veľa. Niekedy sa zamýšľam nad tým, či si ľudia myslia, že sa to rozpadne v časopriestore, keď to hodia na zem.

Rovnako je zaujímavé, že ľudia zvyknú odhadzovať len tak zvyšky z ovocia. Asi to berú tak, že sa príroda vráti do prírody, aj šupky od banánu však môžu byť v uliciach dlhé mesiace.

O kreslo starostu bratislavského Nového Mesta ste sa pokúšali už minulé komunálne voľby a neuspeli ste. Starosta Rudolf Kusý vtedy získal 58,5 percenta a vy 37,5 percenta hlasov. Prečo do toho idete teraz opäť?

Pred štyrmi rokmi, keď som kandidoval

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Bratislava

Doprava v Bratislave

Parkovanie v Bratislave

Rozhovory

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Slovensko

Teraz najčítanejšie