Denník N

Vylúčenie Gyimesiho z klubu OĽaNO nehrozí, jeho kolegovia spomínajú žltú kartu

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Predseda poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš si nepamätá, že by mu György Gyimesi povedal o návrhu, ktorý podal s exkotlebovcom Tarabom.

Poslanec OĽaNO György Gyimesi zrejme neskončí ako jeho bývalé stranícke kolegyne Romana Tabák a Katarína Hatráková. Hrozí mu zatiaľ len to, že bude musieť stiahnuť svoj podpis z návrhu na zákaz dúhových vlajok, ktorý podal s bývalým poslancom za ĽSNS Tomášom Tarabom.

Ďalším možným trestom je „žltá karta“, teda podmienečné vylúčenie z poslaneckého klubu. Takéto napomenutie OĽaNO použilo zatiaľ len raz. Išlo o poslanca Martina Čepčeka, ktorý bez konzultácie s vlastným klubom do parlamentu predložil návrh zákona, ktorým chcel zrušiť interrupcie na požiadanie ženy a ktorý navyše konkuroval návrhu kolegyne Anny Záborskej. Čepček vtedy opakovane hlasoval za návrhy exkotlebovcu Štefana Kuffu aj za interrupčné návrhy ĽSNS.

Poslanca Martina Čepčeka definitívne vylúčili z klubu OĽaNO v júni 2021. Klub uviedol, to bolo pre jeho „pretrvávajúce nerešpektovanie pravidiel koaličnej zmluvy a hlasovanie za opozičné návrhy zákonov“. Žltá karta sa tak po štvrť roku zmenila na červenú.

„Z toho, čo som vyrozumela od kolegov, ktorí sa verejne vyjadrili, bude

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie