Denník N

Kým prezidentka rokuje o balíčku, Matovič sľubuje učiteľom vyššie platy za vyššie dane a vyháňa Sulíka z vlády

Igor Matovič a Zuzana Čaputová po voľbách 2020, keď sa Matovič stal premiérom. Foto N - Tomáš Benedikovič
Igor Matovič a Zuzana Čaputová po voľbách 2020, keď sa Matovič stal premiérom. Foto N – Tomáš Benedikovič

Prezidentka sa rozhoduje, či podpíše Matovičov balíček. Do paláca si zavolala odbory, zamestnávateľov, samosprávy aj prorodinné organizácie. Igor Matovič zatiaľ posiela Richarda Sulíka preč z vlády.

Igor Matovič sa za jediný deň pustil do Richarda Sulíka, do prezidentky a aj do Sme rodina Borisa Kollára.

O prezidentke Zuzane Čaputovej minister financií hovoril, že sa už podľa jeho informácií rozhodla poslať jeho balíček na Ústavný súd. Prezidentka svoje rozhodnutie ešte nepredstavila, počas dňa v Prezidentskom paláci prijala k balíčku odbory, zamestnávateľov, zástupcov samospráv a aj prorodinných združení. Keďže vyššie rodinné prídavky, daňový bonus a krúžkovné spolu za viac ako miliardu ročne prešli parlamentom v skrátenom legislatívnom konaní, títo všetci sa k návrhu nemohli vyjadriť.

Richarda Sulíka zasa Matovič cez deň vyháňal z vlády pre podmienky embarga na ruskú ropu. Sme rodina Borisa Kollára spolu s SaS kritizoval za „legitimizáciu Petra Pellegriniho“.

Matovičov balíček tak spustil ďalšie hádky v koalícii aj dva týždne po svojom schválení.

Viac pre učiteľov, ak budú vyššie dane na tabak, hazard či alkohol

Kým prezidentka Zuzana Čaputová počas pondelka rokovala o Matovičovom balíku, minister financií sa stretol s učiteľskými odbormi.

Matovič oznámil, že v stredu predloží na vláde návrh, v ktorom spojí zvyšovanie niektorých daní so zvyšovaním platov učiteľov. Zdôraznil, že to bude jeden návrh, z ktorého si nebude možné vybrať iba jednu „ľúbivú časť“. Chce tak presvedčiť SaS, pod ktorú patrí ministerstvo školstva, aby súhlasila so zvyšovaním daní.

Školskí odborári sa ani po pondelkovom rokovaní s Igorom Matovičom nerozhodli zrušiť plánovaný protest. Zvyšovanie platov pre všetkých zamestnancov v školstve o 10 percent totiž podľa nich nie je isté. „Protest naďalej platí,“ povedal predseda odborov Pavel Ondek. Bude 15. júna na Námestí SNP v Bratislave.

Odborári od ministra financií počuli, že majú spoločnými silami zatlačiť na SaS. Igor Matovič povedal, že navrhne na vláde zvýšenie platov učiteľov o 10 percent, ale v tom istom návrhu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Branislav Gröhling

Dane a odvody

Hegerova vláda

Igor Matovič

Školstvo

Zuzana Čaputová

Slovensko

Teraz najčítanejšie