Denník N

Keď pohyb bolí aj dlho po covide. Pomohol mi hrudný pás, turistika a viac pokory, hovorí americká atlétka

Foto N – Peter Kováč
Foto N – Peter Kováč

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Dobrý deň,

viacerí vrcholoví športovci v týchto dňoch zažívajú pocit, keď sa im po dlhých mesiacoch konečne podarilo vrátiť do vrcholovej formy. V rozhovoroch vysvetľujú, čo bolo príčinou komplikácií, a s odstupom času rekapitulujú, akým chybám sa im nepodarilo vyhnúť.

Scenár je často nasledovný: športovec ochorel na covid-19, následne sa snažil príliš skoro vrátiť k tréningu, telo nebolo dostatočne zotavené a prišli ešte vážnejšie zdravotné problémy. Covid-19 sa zmenil na dlhý covid.

Príkladom je aj americká bežkyňa na stredné trate Kate Graceová, ktorá vlani prežila vynikajúcu sezónu, v závere roka však ochorela a na začiatku júna stále čaká na svoj prvý štart. Teraz uviedla sedem kľúčových bodov, v ktorých radí športovcom, ako sa vrátiť k tréningu a vyhnúť sa podobným komplikáciám, akými si prešla. Patrí k nim napríklad viac pokory a rešpektu, ale aj využitie hrudného pásu.

Dlhému covidu sa venovala aj skupina britských vedcov a medicínskych odborníkov, ktorí pripravovali elitných atlétov Spojeného kráľovstva na olympiádu v Tokiu. V príprave na hry ochorelo na covid-19 dokopy 147 britských atlétov, 13 percent z nich sa z choroby nezotavilo ani po 28 dňoch.

Na druhej strane ochorenie trvalo najviac tri mesiace a väčšina športovcov sa po 12 týždňoch vrátila k plnohodnotnému tréningu.

Výklus je pravidelný týždenný newsletter o behu, vychádza každý utorok a posielame ho aj e-mailom. Vypočuť si ho môžete aj ako podcast na kanáli Športové podcasty vo svojej podcastovej aplikácii.


Keď sa BBC pýtala doktorky Nisreen Alwanovej, aká je pravdepodobnosť, že sa diagnóza covid-19 zmení na dlhý covid, odpovedala, že je to ako „hrať ruskú ruletu“.

Odborníčka zo Southamptonu narážala na nevyspytateľnosť ochorenia a poukázala na fakt, že sa nevyhýba ani mladým a zdravým ľuďom vrátane vrcholových športovcov.

Hovoriť by

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Behanie

Iné podcasty Denníka N

Koronavírus

    Radíme športovcom

    Športové podcasty Denníka N

    Výklus

    Šport a pohyb, Zdravie

    Teraz najčítanejšie