Denník N

Riaditeľ TANAP-u Majko o tlaku investorov: Museli sme prestať podpisovať stanoviská menami

Tatranský národný park, Veľká Studená dolina zo Slavkovského štítu. Foto – Soňa Mäkká
Tatranský národný park, Veľká Studená dolina zo Slavkovského štítu. Foto – Soňa Mäkká

Stavebný boom je v desiatkach podhorských obcí, ochranárov pre negatívna stanoviská obťažujú aj vo voľnom čase a v mieste bydliska. Podľa riaditeľa správy parku Pavla Majka sú Vysoké Tatry klbkom záujmov.

Od začiatku reformy národných parkov prešli dva mesiace. Najväčšia zmena nastala v Tatranskom národnom parku, kde sa bývalá Správa Tatranského národného parku zlúčila so Štátnymi lesmi TANAP-u. K 33 ochranárom tak prišlo 127 lesníkov. Nová organizácia spravuje všetky štátne lesné pozemky v parku. Riaditeľ správy Pavol Majko hovorí, že po štátnych lesoch zdedili napríklad 35 žalôb, časť z nich bola na orgány ochrany prírody.

„Ďalej nás ako bumerang dobehli naše podania, teda pôvodnej správy TANAP-u. Išlo o podania s podozrením na protiprávnu činnosť a aktuálne prichádzajú rozhodnutia o pokutách od Slovenskej inšpekcie životného prostredia či stavebných úradov. Teraz je to tak, akoby sme dali podania sami na seba, a tak ich prosíme o zhovievavosť a čo najmenšiu výšku pokuty.“

V rozhovore sa ďalej dočítate:

  • či po fúzii odišlo veľa bývalých zamestnancov ŠL TANAP-u,
  • čo si myslí o kontroverznej kolektívnej zmluve štátnych lesníkov,
  • o rozmachu výstavby v podhorí a tlaku investorov na ochranárov,
  • prečo sa už päť rokov tvorí nový návštevný poriadok a kedy bude,
  • načo treba vypracovať poľovnícku zonáciu.

Od 1. apríla tohto roka sa správa TANAP-u zlúčila so Štátnymi lesmi TANAP-u. Ako by ste vyhodnotili uplynulé dva mesiace?

Ani neviem, ako ubehli. Všetci sme sa vrhli do spolupráce, do nastavovania nových vzťahov a do fungovania jednotnej správy národného parku.

Teraz sedíme v bývalom sídle Štátnych lesov TANAP-u v Tatranskej Lomnici, no ostatní ochranári okrem vás sú vo Svite a v Liptovskom Mikuláši. Nebolo by pre vzájomné vzťahy lepšie, keby ste boli všetci pod jednou strechou?

Výborný nápad. Tu mám akurát mapku, kde som s kolegyňou, ktorá má na starosti majetok, vyhľadal voľné kancelárie, takže v najbližšom období bude kolegov zo Svitu čakať sťahovanie do tejto budovy. Pracovníci v Liptovskom Mikuláši ostanú tam, má to zmysel pre oblasť Západných Tatier a aj pre päť okresov, kde zabezpečujeme ochranu prírody aj mimo národného parku. Naše kompetenčné územie siaha od sútoku Oravy a Váhu až po Lendak a Ždiar.

Čo robia zamestnanci, ktorí prišli zo štátnych lesov?

Náplň práce sa zásadným spôsobom

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Ochrana prírody

Príroda

Rozhovory

Turistika a outdoor

Životné prostredie

Slovensko

Teraz najčítanejšie