Denník N

Do Poľska priniesol Coca Colu a túžil po atómovej bombe. Na komunistu, ktorý krajinu otváral svetu, Poliaci spomínajú dodnes

Plagát filmu a skutočný Edward Gierek. Foto - wikimedia, imbd
Plagát filmu a skutočný Edward Gierek. Foto – wikimedia, imbd

Líder Poľska v rokoch 1970 až 1980 Edward Gierek odmietol, aby mali v panelákoch Poliaci spoločné kuchyne na chodbe. Jeho reformy založené na pôžičkách však neskôr tvrdo narazili.

Komunistický vlastenec, ktorý reformoval a zmodernizoval krajinu a otvoril Poľsko smerom na Západ. Zároveň sa údajne postavil proti Moskve a v tichosti podporoval vytvorenie poľskej atómovej bomby s cieľom osamostatniť sa od Sovietskeho zväzu a znovu získať slobodu pre Poľsko, čo sa však nepodarilo.

Jeho protivníkom je zlý generál Wojciech Jaruzelski a neskôr prvý tajomník strany Stanisław Kania, ktorí plne vykonávali sovietske rozkazy a len čakali na vytvorenie vojenskej junty, uchopenie moci a rozdrvenie prozápadných reforiem zameraných na demokratizáciu krajiny.

Takto predstavuje poľský film Gierek od Michała Węgrzyna, ktorý bol v kinách začiatkom roka, titulnú postavu Edwarda Giereka, prvého tajomníka poľskej komunistickej strany a skutočného vodcu Poľska v rokoch 1970 – 1980. Film vyvolal množstvo emócií a protichodné názory, vo väčšine recenzií kritici píšu , že hlavnú postavu film vykresľuje príliš idealisticky.

Z reakcií na film vyplýva, že tridsať rokov po páde komunizmu sú 70. roky minulého storočia stále dôležitým orientačným bodom pre Poliakov, a to aj pre ľudí narodených oveľa neskôr.

Trailer k filmu Gierek

Ako to bolo naozaj?

V rokoch 1956 – 1970 bol prvým tajomníkom Poľskej zjednotenej robotníckej strany (PZPR) Władysław Gomułka. Nevzdelaný, drsný muž sa preslávil svojou obsesiou šetriť, ktorá nabrala až smiešne rozmery.

Gomułka veril, že vlastná kúpeľňa a WC je priveľký luxus, Poliaci by sa vraj uspokojili so spoločným záchodom na chodbe, jedným pre celé poschodie v paneláku. Ľudia mali žiť skromne a tvrdo pracovať na vytvorení komunistického Poľska.

Keď v roku 1970 vyšli pracovníci lodenice v Gdyni do ulíc na protest proti zvýšeniu cien, Gomułka zakázal akékoľvek rozhovory s nimi a nariadil do robotníkov strieľať. Tieto udalosti sa označujú ako Čierny štvrtok, bol o nich natočený film aj zložená pieseň.

 

Masaker robotníkov v decembri 1970 bol dôvodom Gomułkovho odvolania a menovania Edwarda Giereka, ktorý bol predtým prvým tajomníkom strany v Katovickom vojvodstve a mal tam dobrú povesť. Oproti drsnému a krvavému Gomułkovi sa Edward Gierek považoval za liberála.

Prvýkrát od roku 1945 sa na čele komunistického štátu objavil niekto, kto sa bežne rozprával s ľuďmi, bez mocenského odstupu typického pre jeho predchodcov. Gierekova kariéra sa začala slávnou návštevou

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie