Denník N

Odborníčka na ruské médiá: Teória už neplatí. Ľudia viac veria televízii než vlastnej dcére v Kyjive

Anna Litvinenková, bývalá ruská novinárka, teraz výskumníčka v Inštitúte pre štúdiá médií a komunikácie na Slobodnej univerzite v Berlíne. Foto - archív A. L.
Anna Litvinenková, bývalá ruská novinárka, teraz výskumníčka v Inštitúte pre štúdiá médií a komunikácie na Slobodnej univerzite v Berlíne. Foto – archív A. L.

Žurnalistika už nemôže v Rusku existovať, čo i len snaha o objektivitu je považovaná za zločin, vraví ruská výskumníčka Anna Litvinenková.

Ruská propaganda je taká mocná, že stačí, aby si ju ľudia púšťali niekde na pozadí. A už inštaluje do hláv interpretačné rámce. Mnoho Rusov rozumie, že to, čo vidia v ruskej televízii, nie je skutočná realita, ale je to ich realita.

„Vedia, že štát vytvára túto realitu, a oni musia žiť podľa jej pravidiel, aby prežili,“ hovorí Anna Litvinenková, bývalá ruská novinárka, teraz výskumníčka v Inštitúte pre štúdiá médií a komunikácie na Slobodnej univerzite v Berlíne.

Rozprávame sa o tom:

  • prečo niektorí Rusi žijúci v zahraničí veria ruskej propagande, keď majú prístup k objektívnym informáciám;
  • ako sa nepravdivé informácie šíria v ruských komunitách v Nemecku napríklad cez WhatsApp;
  • aké to je, keď vás roky kŕmia propagandou a potom sa vystavíte alternatívnym informáciám;
  • čo vlastne propaganda robí a ako funguje sekcia komentárov pod youtubovými videami nezávislých ruských novinárov a oponentov.

Aké sú nálady voči ruskej menšine v nemeckej spoločnosti? Cítite rastúcu nenávisť?

Nepovedala by som. Tu sa to nedá generalizovať, lebo v Nemecku sú viaceré skupiny Rusov. Je tu veľa takých, ktorí ušli pred vojnou, a keďže Nemecko v týchto dňoch ohlásilo nové pravidlá pre humanitárne víza pre ľudí, ktorí nesúhlasia s vojnou, proces sa uľahčí a bude ich možno pribúdať. Takže je tu veľká komunita Rusov, ktorá sa snaží pomáhať utečencom z Ukrajiny a je veľmi zapojená do protivojnových aktivít. Od začiatku vojny tu však boli aj prípady nepriateľského správania alebo až agresie, ktoré zaznamenala nemecká polícia.

V Nemecku žije okolo 3,5 milióna prvo- alebo druhogeneračných migrantov z postsovietskych republík.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hoaxy a propaganda

Médiá

Rozhovory

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie