Denník N

Ako Thatcherová a Mayová? Johnson zostáva pri moci, jeho dni v úrade sú však podľa rebelov zrátané

Titulné strany britských novín po pondelkovom hlasovaní. Koláž - Deník N
Titulné strany britských novín po pondelkovom hlasovaní. Koláž – Deník N

Autor je spolupracovník Deníka N v Spojenom kráľovstve

Britský premiér Boris Johnson podľa očakávaní prežil hlasovanie o dôvere v pozícii lídra Konzervatívnej strany a tým i premiéra. V tajnom hlasovaní sa proti nemu včera večer vyslovilo 148 z 359 poslaneckých spolustraníkov. Získal síce jasnú aritmetickú väčšinu, ale jeho pozícia je podľa pozorovateľov značne oslabená a dlhodobo neudržateľná. Poznali to aj Margaret Thatcherová a Theresa Mayová.

„História nás učí, že pokiaľ nie je víťazstvo úplne jasné, premiér síce prežije, ale nakoniec aj tak vykrváca k (politickej) smrti,“ povedal k Johnsonovmu postaveniu jeho bývalý komunikačný poradca Will Walden.

Johnson obhájil svoje premiérske kreslo menším pomerom hlasov než Theresa Mayová v roku 2018 a Margaret Thatcherová v roku 1990.

Obe Johnsonove predchodkyne na svoju funkciu napriek väčšinovej podpore neskôr rezignovali – Margaret Thatcherová po niekoľkých dňoch, Theresa Mayová po šiestich mesiacoch.

Pondelkové večerné hlasovanie poslancov za Konzervatívnu stranu o dôvere v lídra Borisa Johnsona: 

  • Na zotrvanie vo funkcii potreboval Johnson 50 percent + 1 hlas (v tomto prípade 180).
  • Za Johnsona hlasovalo 211 poslancov.
  • Proti nemu hlasovalo 148 poslancov.

Aritmetika hlasovania verzus reálna politika

Podľa samotného Borisa Johnsona pondelkové hlasovanie raz a navždy uzatvorilo spory vo vnútri Konzervatívnej strany o to, kto by ju mal viesť. „Bolo to rozhodné a presvedčivé víťazstvo,“ vyhlásil premiér na improvizovanej tlačovej konferencii po výsledku hlasovania.

Sľúbil, že jeho vláda s čerstvým mandátom sa môže sústreďovať na nové legislatívne iniciatívy, na znižovanie daní a na to, ako vyriešiť zúfalý nedostatok cenovo dostupných bytov pre mladé britské páry. Priemerná cena nehnuteľnosti sa tento rok v Británii vyšplhala v prepočte na takmer 335-tisíc eur.

Rebelujúci poslanci napriek tomu tvrdia, že Johnsonove dni v úrade sú tak či tak zrátané.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie