Denník N

Vývoj bojov (103. deň): Zelenskyj riskoval cestu do vreca, ktoré chcú Rusi zaviazať

Ukrajinský tank blízko frontu v Doneckej oblasti. Foto - AP
Ukrajinský tank blízko frontu v Doneckej oblasti. Foto – AP
  • Čo sa deje v Sjevjerodonecku a čo o bojoch hovoria obe strany.
  • Ako Zelenskyj riskoval.
  • Je možné, že bitka o Donbas práve kulminuje, tento týždeň môže byť zásadný.
  • Mapa dňa – horí tam, kde sa bojuje.
  • Videá dňa – ako sa ničí uprostred boja poškodený tank, ktorý nedokážete odtiahnuť do vlastných línií; zahraniční dobrovoľníci v Sjevjerodonecku; ruský náprotivok slovenskej Boženy čistí cestu od mín.

Aj dnes prinášame zhrnutie situácie na bojisku zostavené z informácií rôznych ministerstiev obrany a nezávislých analytikov. V seriáli sa objavujú aj postrehy ruského nacionalistu a zločinca Igora Strelkova (Girkina), ktorý bol kľúčovou postavou pri rozpútaní vojny v roku 2014, ale okrem úspechov ruskej armády na svojom profile na ruskej sociálnej sieti VKontakte otvorene píše aj o jej porážkach a problémoch.

Informácie v tomto texte sú zhrnutím výsledkov bojov za pondelok 6. júna. Aktuálny stav na niektorých miestach už môže byť iný.

Prehľad potvrdených strát je na konci článku.

Zo Sjevjerodonecka je nový symbol vojny. Sovietsky zväz udelil titul Mesto hrdina 12 mestám, ktoré sa počas druhej svetovej vojny vyznamenali v bojoch proti Nemecku. Ak sa raz na Ukrajine rozhodnú tradíciu oživiť, jeden adept práve vyčnieva nad všetkými ostatnými. Je ním Sjevjerodoneck.

Už predchádzajúce týždne bolo častou témou správ z bojísk, ale odkedy v ňom Ukrajinci vo štvrtok podnikli nečakaný protiútok, láka právom najväčšiu pozornosť.

Ako už v pondelok zaznelo, nemá veľký význam pokúšať sa odhadnúť, akú časť mesta a kto práve kontroluje. Preto nemá význam ani prezerať mapy s často zastaranými, prípadne nepresnými údajmi, ktoré po internete kolujú a snažia sa zachytiť situáciu od domu k domu. Podľa prichádzajúcich informácií totiž niektoré ulice prechádzajú z rúk do rúk, situácia sa neustále mení a po počiatočnom prekvapení Rusi získali späť niektoré štvrte kedysi stotisícového mesta.

Prečo Zelenskyj veľmi riskoval. Dve mapy však predsa len stoja za pozretie. Prvá je dielom Inštitútu pre štúdium vojny a dáva širší prehľad o bojisku, ako aj o obrovskej miere rizika, ktoré Volodomyr Zelenskyj podstúpil tým, že včera navštívil front v okolí Lysyčanska. Vošiel totiž do oblasti, ktorej hrozí obkľúčenie.

Úplne najlepšia je však mapa vyskladaná z údajov FIRMS (o aký projekt ide, je vysvetlené v Mape dňa). Každý červený bod

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Vývoj bojov na Ukrajine

  • Editori a reportéri Denníka N Roman Pataj, Vladimír Šnídl, Tomáš Vasilko a Mirek Tóda zhŕňajú aktuálnu situáciu na bojiskách
  • Nové vydanie zverejňujeme každý pracovný deň o 15:00 na webe a ako newsletter (aktivujte si odber tu)
  • Súčasne s tým vychádza aj audioverzia pre predplatiteľov na webe a v aplikácii Denníka N
  • Ako pomôcť Ukrajine – prehľad organizácií.

Komentáre, Svet

Teraz najčítanejšie