Denník N

Trikrát a dosť na vírus neplatí. Čo vieme o štvrtej dávke vakcíny a komu pomôže najviac

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Pozreli sme sa na to, ako sa svet pripravuje na jesennú vlnu covidu, čo hovorí veda o štvrtej dávke vakcíny a prečo je výrok ministra Milana Krajniaka „trikrát a dosť“ nešťastný a odporuje vedeckým argumentom o priebehu pandémie.

Pandémia covidu-19 sa tak ako po minulé letá vytratila z centra pozornosti, no niektoré krajiny sa už pripravujú na jeseň.

Ak sa vírus bude správať podobne ako v minulosti, odborníci očakávajú ďalšiu vlnu infekcií.

Jesenné kolo

Spoločný výbor pre očkovanie a imunizáciu (JCVI) v Spojenom kráľovstve preto v druhej polovici mája oznámil, že na jeseň ľuďom ponúknu ďalšie boostre dávky vakcíny proti covidu.

Jesenné kolo očkovania podľa neho pomôže ochrániť pred ťažkým priebehom ochorenia počas chladných mesiacov dospelých, ktorí majú 65 a viac rokov či trpia rizikovou diagnózou. Plán ráta aj s pracovníkmi sociálnej starostlivosti či zdravotníkmi v prvej línii.

Odborníci očakávajú, že booster bude v Spojenom kráľovstve potrebný pre viac ako 25 miliónov ľudí.

„Jesenný program posilňovacieho očkovania z minulého roka nám poskytol vynikajúcu ochranu proti ťažkému covidu-19 vrátane variantu omikron,“ povedal pre Guardian Wei Shen Lim, predseda skupiny pre očkovanie v rámci JCVI.

„Predbežné informácie o posilňovacom programe na rok 2022 sme zverejnili, aby mohli Národná zdravotnícka organizácia (NHS) a domovy sociálnych služieb začať s potrebným plánovaním, ktoré umožní vysokú úroveň ochrany pre zraniteľných ľudí a zdravotníkov v prvej línii počas zimy,“ dodal.

Cieľom je poskytnúť ohrozeným ľuďom prístup k očkovaniu ešte predtým, než sa cirkulácia vírusu v spoločnosti výrazne zvýši.

Spojené kráľovstvo štvrtou dávkou už od apríla očkuje ľudí nad 75 rokov a rizikových pacientov. Niektoré krajiny, ako napríklad Izrael a Nemecko, už začali ponúkať štvrtú dávku všetkým dospelým.

Štvrtá dávka na Slovensku

Na Slovensku sa preočkovanie štvrtou dávkou zatiaľ odporúča ľuďom so zníženou imunitou.

K jedenástemu máju sa podľa hovorkyne Národného centra zdravotníckych informácií štvrtou dávkou vakcíny proti covidu zaočkovalo 723 osôb.

„Momentálne je to nastavené len pre ľudí s oslabenou imunitou, ale uvidíme, ako sa budú vyvíjať výsledky štúdií dynamiky imunitnej odpovede. Je veľmi pravdepodobné, že príde jesenná vlna a štvrtá dávka bude odporúčaná väčším skupinám obyvateľstva,“ povedala pre Denník N epidemiologička Alexandra Bražinová.

Súhlasí s ňou aj virológ Boris Klempa zo Slovenskej akadémie vied.

„O jesennej vlne

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Slovensko, Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie