Denník N

Gröhling: Matovič nemá rád túto koalíciu. Chce robiť veci iba tak, ako si ich vysníval

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Branislav Gröhling je presvedčený, že učiteľom nakoniec zvýšia platy. „Len predtým musíme pretrpieť dva týždne divadla a protestu. A keď potom budeme všetci dobičovaní a pohádaní, potom príde to rozhodnutie.“

Minister školstva Branislav Gröhling a minister financií Igor Matovič pokračujú v politických hádkach o platoch učiteľov. Matovič dal v pondelok ministrovi školstva ultimátum – zvýšenie platov navrhne iba vtedy, keď bude SaS súhlasiť so zvýšením niektorých daní.

Gröhling je presvedčený, že ak by prijal tento Matovičov návrh, minister financií by šiel ďalej a chcel by rozhodnúť aj o tom, ako sa peniaze učiteľom prerozdelia. „Je to v štýle: niečo si presadím a posuniem sa ďalej. Sú to atómovky Igora Matoviča, ktoré ničia vzťahy a všetko okolo,“ hovorí v rozhovore.

V rozhovore sa tiež dočítate:

  • či s ním má Igor Matovič osobný problém,
  • prečo má SaS filozofický problém s daňami z tabaku či alkoholu,
  • prečo má problém dostať od ministerstva financií peniaze za 3-percentné zvýšenie platov učiteľov.

S premiérom Matovičom ste nikdy nemali vrúcny vzťah, ale teraz mimoriadne vyeskaloval. Sú momentálne vaše vzťahy doteraz najhoršie? 

Robím si svoju prácu na 110 percent či už z hľadiska plnenia programu SaS, alebo programového vyhlásenia vlády. Bojujem za to, na čom sme sa zhodli všetky štyri koaličné strany, a to sú investície do školstva a zvýšenie platov učiteľov. Bohužiaľ, pracovný nástroj pána Matoviča je v poslednom období klamstvo a robenie divadla. To mne nie je blízke a narážame na to.

Viete spolu ešte pokojne rokovať? 

Vieme, pretože z našich pozícií spolu musíme komunikovať. Ja sa o to síce snažím, ale neviem zaručiť výsledok, pretože to nie je len o mne.

Viete sa porozprávať aj o bežných veciach alebo sa na vláde iba obchádzate? 

Ak máme pracovné veci, tie budem riešiť s ministrom financií. A tu dám za vetou bodku.

Richard Sulík v rozhovore priznal, že zo strany Igora Matoviča je to osobný spor. Je to osobné aj voči vám?

Nikdy som sa nad týmito vecami nezamýšľal. Robím si svoju robotu najlepšie, ako viem. Od svojho nástupu presadzujem správne veci pre školstvo, aby sme ho posunuli do 21. storočia. Áno, potrebujeme na to investície, o tom musíme z pracovnej stránky rokovať. Ostatné osobné veci ma nezaujímajú, nikdy som na to nemal povahu a veľmi ma teraz vyrušuje, že som do toho zaťahovaný.

Richard Sulík to vysvetľoval aj tým, že Igor Matovič nie je zvyknutý, že mu niekto oponuje. Vy vystupujete skôr zmierlivo a nekonfliktne. Prečo má spor aj s vami?

Som zdržanlivý navonok, ale dovnútra som vždy povedal svoj názor. Tak sa má robiť politika – konflikty riešiť vnútri a nie na verejnosti. Pohľad Igora Matoviča je opačný.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Branislav Gröhling

Hegerova vláda

Igor Matovič

Školstvo

Slovensko

Teraz najčítanejšie