Denník N

Naozaj to bolo o Štefanovi Tarkovičovi?

Štefan Tarkovič v redakcii Denníka N. Foto N - Tomáš Benedikovič
Štefan Tarkovič v redakcii Denníka N. Foto N – Tomáš Benedikovič

Športový komentár.

Slovenskí futbalisti v pondelok večer doma v Trnave šokujúco podľahli outsiderovi z Kazachstanu 0:1 a výkonný výbor Slovenského futbalového zväzu (SFZ) odvolal hlavného trénera.

Éru Štefana Tarkoviča, ktorý na post nastúpil na jeseň 2020 v strede napokon úspešného play-off o Euro, si budeme pamätať ako veľmi nevýraznú. Počas približne roka a pol spravil aj niekoľko chýb, ale zdá sa, že problémy sú hlbšie ako tréner.

Slovensko počas jeho pôsobenia postúpilo na Euro, kde porazilo Poľsko a následne podľahlo Švédsku aj Španielsku. Nepostúpilo na MS do Kataru, pričom v kvalifikácii prehralo remizovalo aj s Cyprom či doma remizovalo s Maltou. Po troch účastiach na vrcholovom turnaji v priebehu jedenástich rokov to bolo sklamanie.

Ešte pred štyrmi či piatimi rokmi to vyzeralo tak, že slovenská reprezentácia má vyššiu kvalitu než česká. Česi práve prechádzali neúspešnou generačnou výmenou, zatiaľ čo Slovensko malo najlepšiu skupinu hráčov v ére samostatnosti a do zostavy sa zároveň tlačili mladíci ako Milan Škriniar či Stanislav Lobotka.

Teraz je kontrast medzi oboma tímami obrovský. Zatiaľ čo Slovensko hrá v C-divízii Ligy národov s európskymi outsidermi, Česi v rovnakej súťaži nastupujú v A-divízii proti najlepším tímom kontinentu. A dokážu im byť aj rovnocenným súperom. Za posledný týždeň vyhrali nad Švajčiarmi a remizovali so Španielmi, hoci im chýbalo viac ako desať hráčov vrátane obávaného strelca Patrika Schicka.

Slováci boli v posledných mesiacoch veľmi nevýrazní a Tarkovič schytal drvivú väčšinu kritiky verejnosti. Dalo by sa však polemizovať, do akej miery to bolo spravodlivé. Herný prejav tímu na jeseň bol jasne lepší než napríklad na Eure, pričom Tarkovič ťažil aj z toho, že v klube začal opäť hrávať Stanislav Lobotka a do výbornej formy sa dostal aj Hamšík. Tímy ako Slovensko majú zväčša len zopár hráčov najväčšej kvality a o to je dôležitejšie, aby hrali dobre.

Tarkovičovi sa vyčítali aj nominácie či výber hráčov, ale pre trénera reprezentácie je výber veľmi obmedzený. Pravdou je, že Tarkovič v nomináciách v podstate na nikoho nezabúdal. Ak sa niekto dostal do dobrej formy, dostal pozvánku na zraz a aj šancu na ihrisku. Príkladom môže byť Ladislav Almási, útočník Baníka Ostrava, či Christián Herc z Grashopperu Zürich.

Slovensko má vzhľadom na veľkosť svojej základne primálo kvalitných futbalistov na to, aby si tréner reprezentácie mohol dovoliť kvalitných futbalistov opomínať. Aj keď sa toto Tarkovičovi vyčítalo, jeho kritici na konkrétne absentujúce meno ukázať nedokážu. Tento argument sa zvrháva na úroveň futbalového populizmu.

Fanúšikovia úspechu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

Liga národov

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie