Denník N

Jadrové tabu padlo, klíma ide bokom. Päť nepriamych dôsledkov ruskej vojny na Ukrajine

Vladimir Putin. Foto - TASR/AP
Vladimir Putin. Foto – TASR/AP

Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu prešlo už vyše sto dní. Za ten čas z nej odišlo a nevrátilo sa zhruba päť miliónov ľudí. Domov opustilo aj ďalších vyše osem miliónov osôb, ktoré neopustili krajinu, ale „len“ sa presťahovali do iných častí.

Organizácia spojených národov koncom mája vyhlásila, že počas vojny už zomrelo viac než 4-tisíc ukrajinských civilistov. Odhaduje sa, že skutočné číslo je oveľa vyššie.

Konflikt je navyše devastačný aj z hľadiska hospodárstva – Svetová banka ešte v apríli vypočítala, že ukrajinská ekonomika v tomto a nasledujúcom roku klesne minimálne o 35 percent.

Aj z týchto čísel je zrejmé, že najviac agresiou Kremľa trpia práve Ukrajinci. Jej dosah však výrazne pociťuje aj zvyšok sveta. V tomto texte bližšie analyzujeme päť nepriamych dôsledkov vojny na Ukrajine od rekordnej inflácie až po zmenu usporiadania svetového poriadku.


1. Stúpajú ceny a spomaľuje rast

Inflácia bola mimoriadne vysoká už pred začiatkom vojny – napríklad na Slovensku dosiahla v januári 8,5 percenta, čo bola najvyššia hodnota od decembra 2003. S prudkým nárastom cien podľa analytikov súvisel posun spotreby domácností od služieb k tovarom.

Jednoducho povedané, ľudia počas pandémie nechodili do kín či kaviarní, ale kupovali si nové televízory alebo kávovary. Ich výroba je náročnejšia na energie či logistiku, čo tlačí na vyššie ceny komodít.

Experti však predpokladali, že s ústupom covidu sa upraví aj zmena správania spotrebiteľov a inflácia sa postupne dostane pod kontrolu. Lenže potom prišla vojna.

Ako pre Denník N vysvetľuje Vladimír Baláž, inflácia vzniká, keď „priveľa peňazí naháňa primálo tovaru“. Aktuálna inflácia podľa neho z menšej miery vychádza z nadmerného dopytu po tovaroch a službách a z väčšej miery zo zníženej ponuky.

Aprílová inflácia na Slovensku stúpla na 11,8 percenta.

Makroekonóm Michal Lehuta súhlasí, že vojna prispieva k rastu cien najmä svojou neistotou a zlyhávaním dodávok. „To sa prejavuje v raste trhových cien mnohých komodít, ktoré vstupujú do nákladov výroby rôznych výrobkov a služieb aj na Slovensku,“ vysvetľuje.

V praxi to znamená, že sa

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Volodymyr Zelenskyj

Svet

Teraz najčítanejšie