Denník N

Sledoval som, ako ľudia reagovali, keď sa rozkríklo, že Nadal prejde okolo nich

Tréning Rafaela Nadala. Foto N - Štefan Bugan
Tréning Rafaela Nadala. Foto N – Štefan Bugan

Pred nedávnym zápasom medzi Novakom Djokovićom a Rafaelom Nadalom povedal tréner Goran Ivanišević, že sa jeho zverenec musí pripraviť na to, že osemdesiat percent hľadiska bude držať palce Nadalovi.

Po prehranom zápase priznal, že čísla naschvál skreslil. „Z rešpektu som povedal 80 percent, no v realite bolo 99,9 percenta divákov na Rafovej strane.“

Jeden z dôvodov je neobľúbenosť Djokovića vo veľkej časti fanúšikov, ktorú potvrdilo aj bučanie pri jeho príchode na kurt.

Lenže 99,9 percenta divákov bolo na Nadalovej strane nielen v tomto, ale aj vo všetkých ďalších zápasoch. Stal sa z neho totiž zbožňovaný šampión, ktorého v popularite z tenistov prekonáva len Roger Federer. Toho vlani vyhlásili za najpopulárnejšieho tenistu devätnásty rok za sebou.

Málokde je Nadal taký populárny ako na Roland Garros, kde tento rok vyhral už svoj štrnásty titul. Je to taká výnimočná vec, že mu organizátori pred vchodom do areálu postavili veľkú sochu, hoci bežne sa to robí až po kariére.

Už na fotografiu s touto sochou si musíte vystáť rad. Čo by fanúšikovia spravili pre fotografiu so skutočným Nadalom?

Ľudia sa v prítomnosti hviezd správajú často zvláštne. Sledoval som, ako reagovali, keď sa po areáli rozkríklo, že Nadal prejde okolo nich.

Aké je to bez akreditácie

Nadal mal v sobotu pred turnajom tréning v najväčšej aréne Philippa Chatriera, o ktorom vedela aj verejnosť. Bolo vypredané, prišlo pätnásťtisíc ľudí. Na tréning.

Počas turnaja už nemohol vždy trénovať na centrálnom dvorci, keďže sa na ňom už hrali zápasy. Bol nútený ísť aj na menšie kurty, pred osemfinálovým zápasom s Felixom Augerom-Aliassimom to bol kurt č. 3, na ktorý sa do hľadiska zmestí len tristo ľudí.

Výhoda malých kurtov je, že ste k hráčom oveľa bližšie ako na veľkých štadiónoch. Netreba mať kúpený lístok na meno, stačí si chytiť miesto.

Rozpis zápasov je verejný, ale rozpis tréningov nie je. Novinári ho však majú k dispozícii. S touto výhodou som išiel na kurt číslo 3 polhodinu pred Nadalovým tréningom, ktorý sa mal začať o 12.30. Rovnako som to spravil v minulosti pred Federerovým tréningom na malom dvorci. Ľudia sa k nemu nahrnuli až tesne po tom, ako začal hrať, keď sa to rozkríklo po areáli.

Lenže o Nadalovom tréningu z nejakého dôvodu fanúšikovia vedeli vopred, preto som už polhodinu pred tréningom našiel rad, v ktorom bolo viac ľudí, ako sa zmestí do hľadiska. Novinárska akreditácia mi umožňuje „predbiehať sa“ – mám špeciálny vstup, cez ktorý ma usporiadatelia pustia na kurt, aby som si mohol robiť svoju prácu.

V tomto prípade som však akreditáciu odložil a skúsil to ako bežný fanúšik. Chcel som totiž vidieť, čo sa v takom dave deje.

Nevideli nič, počuli len vzdychanie pri forhende

Fanúšikovia videli, odkiaľ prišiel Diego Schwartzman, ktorý trénoval pred Nadalom. Preto sa väčšina z nich postavila tam. Situáciu však zobrali do rúk ochrankári, bez ktorých sa najväčšie hviezdy v dave ani nepohnú. Ľudí začali

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rafael Nadal

Roland Garros

Tenis

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie