Denník N

Kotlebovci chcú prelomiť veto prezidentky, OĽaNO sa na to môže spoľahnúť

Poslanci Kotlebovej ĽSNS Andrej Medvecký a Peter Krupa. Foto N - Tomáš Benedikovič
Poslanci Kotlebovej ĽSNS Andrej Medvecký a Peter Krupa. Foto N – Tomáš Benedikovič

Hlasovanie s kotlebovcami by pre časť koaličných poslancov mohlo byť prekročením „červenej čiary“.

„Veríme, že v Národnej rade je dostatok poslancov, ktorým záleží na podpore rodín s deťmi a veto pani prezidentky prelomíme,“ povedal pre Denník N predseda poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš.

Koalícia dostatok poslancov na presadenie tohto zákona nemá – za Matovičov návrh opätovne nezahlasuje koaličná SaS, a tak sa OĽaNO musí spoľahnúť na hlasy nezaradených poslancov, ktorí prorodinný balíček už predtým podporili.

Schôdza Národnej rady sa začína v utorok, keď sa už o tomto zákone môže hlasovať, no oficiálne to ešte nie je známe. Isté je, že zabezpečiť bez Slobody a solidarity 76 hlasov potrebných na prelomenie veta prezidentky môže byť ťažšie, ako keď tento zákon prešiel 24. mája parlamentom prvýkrát. Vtedy ho podporilo 83 zo 131 prítomných poslancov.

Kotlebovská podpora je istá

Dôvodom je, že niektorým koaličným poslancom by mohlo byť tentoraz nepríjemné hlasovať spoločne s členmi Kotlebovej ĽSNS či s poslancami, ktorí za túto stranu kandidovali a potom z ich poslaneckého klubu odišli.

Kotlebovci už totiž prisľúbili, že za prelomenie veta prezidentky zahlasujú: „Poslanci ĽS Naše Slovensko sa v parlamente jednoznačne

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Igor Matovič

Matovičov balíček

Zuzana Čaputová

Slovensko

Teraz najčítanejšie