Denník N

Vývoj bojov (104. deň): Ukážkový príklad, ako západné zbrane môžu zničiť Rusom ich plány

Francúzska samohybná húfnica Caesar na Ukrajine. Foto - Ozbrojené sily Ukrajiny
Francúzska samohybná húfnica Caesar na Ukrajine. Foto – Ozbrojené sily Ukrajiny
  • Rusi útočili na húfnice z Nórska, ukrajinské húfnice im to niekoľkonásobne vrátili.
  • Prečo sú západné húfnice také dôležité.
  • V Sjevjerodonecku sa neustále bojuje.
  • Ukrajinský útok pri Chersone napreduje.
  • Mikropríbeh o Sviatohorsku, jednom z posledných miest severne od Siverského Donca pod kontrolou Ukrajincov.
  • Mapa dňa – kam dopadali ruské strely.
  • Videá dňa – ruské posily idú na front; fascinujúce video z ukrajinského dronu, ktorý natočil útočiace ukrajinské lietadlá; zaujímavý ukrajinský MiG-29.
  • Zapnite si odber seriálu o vývoji bojov na Ukrajine jedným klikom.

Aj dnes prinášame zhrnutie situácie na bojisku zostavené z informácií rôznych ministerstiev obrany a nezávislých analytikov. V seriáli sa objavujú aj postrehy ruského nacionalistu a zločinca Igora Strelkova (Girkina), ktorý bol kľúčovou postavou pri rozpútaní vojny v roku 2014, ale okrem úspechov ruskej armády na svojom profile na ruskej sociálnej sieti VKontakte otvorene píše aj o jej porážkach a problémoch.

Informácie v tomto texte sú zhrnutím výsledkov bojov za utorok 7. júna. Aktuálny stav na niektorých miestach už môže byť iný.

Prehľad potvrdených strát je na konci článku.

Húfnice urobili Rusom naozaj veľké bum na mieste, kde sa cítili v bezpečí. Neustále sa hovorí o dodávkach západných zbraní na Ukrajinu. Veľkú pozornosť pútajú samohybné húfnice, pretože sú najväčšou, najťažšou a zatiaľ (kým neprídu raketomety Himars) najúčinnejšou technikou, ktorú západní spojenci ukrajinskej armáde posielajú.

Kým príde na rad účinnosť západných zbraní, krátky príbeh samohybnej pásovej húfnice M109 z Nórska. V utorok sa objavilo video z ruského dronu, ktorý natáčal batériu týchto húfnic počas ruskej odvetnej paľby. Na mieste jednej z nich vidno po útoku požiar. Nedá sa určiť, či horí samotná húfnica alebo munícia naukladaná v jej blízkosti. Je však iba otázkou času, kedy Rusi budú ničiť aj západné zbrane. Je to nevyhnutné. Vo vojne sa počíta s tým, že počas nej nepriateľ ničí vaše zbrane. To však neznamená, že je chybou posielať ich Ukrajincom.

Prečo sú však húfnice, ako napríklad tieto nórske, také mimoriadne dôležité a prečo Ukrajina dostane aj slovenské Zuzany 2? Dokážu presne to, čo zobrazuje video nižšie. Podľa niektorých nepotvrdených tvrdení môžu byť v tomto prípade „páchateľmi“ francúzske kolesové húfnice Caesar. No ak by aj neboli, je to vedľajšie. Podstatné je, čo nám scéna hovorí o vplyve tohto typu zbrane na priebeh vojny a o tom, prečo ich Ukrajina potrebuje čo najviac.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Vývoj bojov na Ukrajine

  • Editori a reportéri Denníka N Roman Pataj, Vladimír Šnídl, Tomáš Vasilko a Mirek Tóda zhŕňajú aktuálnu situáciu na bojiskách
  • Nové vydanie zverejňujeme každý pracovný deň o 15:00 na webe a ako newsletter (aktivujte si odber tu)
  • Súčasne s tým vychádza aj audioverzia pre predplatiteľov na webe a v aplikácii Denníka N
  • Ako pomôcť Ukrajine – prehľad organizácií.

Komentáre, Svet

Teraz najčítanejšie