Denník N

Na okupovanej Ukrajine sa stupňuje partizánska vojna. Rusom musí horieť pôda pod nohami, vraví Kyjiv

Elektráreň na Dnipre v Chersonskej oblasti. Práve sem bude smerovať ukrajinská ofenzíva. Foto - TASR/AP
Elektráreň na Dnipre v Chersonskej oblasti. Práve sem bude smerovať ukrajinská ofenzíva. Foto – TASR/AP

Počet atentátov na proruských predstaviteľov samospráv, zabíjanie ruských vojakov či útoky na železnice posledné týždne narastá. Centrom odporu je mesto Melitopol. 

V nedeľu 22. mája vybuchla nálož pred vchodom do bytovky v meste Enerhodar. Explózia zranila Rusmi dosadeného starostu tohto mesta. Andrij Ševčuk a jeho bodyguard skončili v nemocnici.

Nešlo o náhodu, v dome býva politikova matka, nikto iný zranený nebol. „Z toho môžeme usudzovať, že kolaborant bol cieľom,“ povedal Dmytro Orlov, ukrajinský starosta tohto pred vojnou 50-tisícového mesta pri Zaporižskej jadrovej elektrárni.

V rovnaký deň bola zničená aj radarová stanica pri neďalekom meste Melitopol.

Tieto udalosti sú príkladmi narastajúcej aktivity ukrajinských partizánov na Rusmi okupovanom území Ukrajiny. „Množstvo gerilovej aktivity je pôsobivé a ukazuje trend k ešte väčšej partizánskej aktivite,“ napísal pre portál 1945 americký špecialista na Rusko Alexander Motyl.

Bytovka v Enerhodari po útoku, pri ktorom sa zranil aj proruský starosta.

Nie je to náhoda

Už pred vojnou sa hovorilo, že v prípade úspešnej invázie ruský prezident Vladimir Putin nemá šancu okupovať Ukrajinu, pretože bude čeliť silnému partizánskemu odporu Ukrajincov. Napriek tomu sa o to Putin pokúsil. Zatiaľ sa mu po 24. februári podarilo obsadiť ďalších viac ako 13 percent krajiny.

Narastajúca partizánska aktivita na tomto teritóriu nie je náhoda. V začiatkoch vojny v roku 2014, keď Rusi obsadili časť Krymu a Donbasu, podľa Economistu partizánska aktivita na tomto území „katastroficky zlyhala“.

Ukrajinci nechceli, aby sa to zopakovalo, a začali sa na povstalecké aktivity na možnom ďalšom okupovanom území pripravovať. Minulý rok

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie