Denník N

Ukrajinský protiútok v lete je reálny. Situácia tomu zodpovedá, vraví český expert

Zničený ruský tank v okolí Kyjiva. Foto - TASR/AP
Zničený ruský tank v okolí Kyjiva. Foto – TASR/AP

Vojna na Ukrajine sa doteraz niesla v duchu ruskej iniciatívy – ruská armáda diktovala a dosiaľ diktuje miesta bojov. Ukrajinské protiútoky sú skôr lokálne, ale pribúda správ, že by zlom vo vojne mohol prísť v lete. Podľa Lukáša Dyčku, ktorý v Estónsku školí aliančných dôstojníkov, predpoklady na ukrajinský protiútok existujú.

V prvých dňoch vojny sa mnohí ľudia budili s telefónom v ruke a ihneď hľadali, či ešte nepadol Kyjiv a či prezident Volodymyr Zelenskyj žije.

Obavy zosilňoval aj exodus Ukrajincov cez hranice. A neboli bezdôvodné: nebyť úspešnej obrany letiska Hostomeľ na dohľad od ukrajinskej metropoly proti ruskému výsadku, mohlo byť rýchlo po vojne. I tak Rusi dokázali do Kyjiva vysadiť jednotky, ktoré sa na dva razy pokúsili dobyť sídlo prezidenta Zelenského, povedal pre Time jeden z jeho poradcov.

O 105 dní neskôr, čo je obdobie, počas ktorého v rokoch 1939 – 1940 dokázalo Fínsko vzdorovať Sovietskemu zväzu, vyzerajú novinové titulky inak.

Kyrylo Budanov, šéf ukrajinskej vojenskej rozviedky, pre Sky News povedal, že „bod zlomu príde v druhej polovici augusta a znovu ovládneme všetky územia, ktoré sme stratili, vrátane Donbasu a Krymu“.

Americký generál vo výslužbe Ben Hodges zase usudzuje, že v lete ruská armáda dosiahne tzv. kulminačný bod a nebude schopná ďalej plniť zadanie dobývať Ukrajinu. V odhade pre portál Aktuálně takisto hovoril o druhej polovici augusta ako o termíne, keď podľa neho uviazne ruská logistika a naplno sa prejaví nedostatok vycvičených vojakov.

Nielen zbrane, ale aj výcvik

O možnom ukrajinskom protiútoku sme hovorili s Lukášom Dyčkom, ktorý školí aliančných dôstojníkov na Baltic Defence College v Estónsku. „Protiútok nemusí prísť v auguste, môže to byť v polovici septembra alebo neskôr, ale tá trajektória, že protiútok nastane, môže byť reálna. Nie je to len ukrajinská strategická komunikácia, situácia tomu zodpovedá,“ vysvetľuje a vymenováva súbeh faktorov, ktoré sa v lete majú prejaviť.

Prvým je podľa Dyčku

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie