Denník N

Politici zbožňujú rozprávať o rodine, ale nie o tej mojej

Začalo sa to rodinným balíčkom. Foto N - Tomáš Benedikovič
Začalo sa to rodinným balíčkom. Foto N – Tomáš Benedikovič

Je veľa rodín, ktoré sa nezmestia do Matovičovho balíčka, ale o ne sa politici nezaujímajú.

Dana a Fero sú súrodenci v strednom veku, ktorí spolu bývajú v dome po rodičoch. Obaja sú invalidní dôchodcovia a pracujú na čiastočný úväzok. Rodičia ich mali vo vyššom veku a už nežijú. Dana a Fero ich oboch doopatrovali. Hlavne s mamou to bolo náročné, lebo posledné roky života trpela demenciou.

Súrodenci žijú skromne vzhľadom na nižšie príjmy, doplatky za lieky a zdravotné pomôcky, ale nesťažujú sa. Rodičia im zanechali nejaké úspory, bývajú vo vlastnom, dopestujú si na záhradke, aj si vedia našetriť na knihy, kultúru aj kratšie dovolenky v Rakúsku alebo Česku.

Danu poznám už roky z vysokoškolského internátu, bola o dva ročníky vyššie. Nedávno mi písala, ako jej je ťažko z aktuálnej debaty o rodinách na Slovensku. Nepáči sa jej, ako sa ľudia preto rozdeľujú, ako niektorí politici vyzdvihujú len istý typ rodín.

Pekní ako obrázok

„Keď Matovič a ďalší hovoria o rodine, presne viem, že tým nemyslia takú, v akej žijem ja. Veď si stačí len pozrieť, akým spôsobom na sociálnych sieťach propagovali ten svoj balíček. Fotografiami z fotobanky, na ktorých sú mama, otec, deti. Všetci perfektní, pekní ako obrázok, na pohľad zdraví, šťastní, spokojní. Ako keby ani nepotrebovali žiadnu pomoc. Rozumiem marketingu, pár semestrov som ho absolvovala, ale toto nie sú reálne rodiny. To je ilúzia, sen politikov, ktorí by všetko chceli mať zarovnané, pekné. A ešte by chceli, aby ľudia vedeli, že všetko je to ich zásluha,“ hovorí Dana.

Ona a jej brat sa považujú za rodinu, aj keď nevyzerajú ako z katalógu. Sú pokrvní príbuzní, žijú pod jednou strechou, jeden o druhého sa starajú, postarali sa aj o rodičov doslova do ich posledných dní, a to s minimálnou pomocou od štátu. (Ich mama čakala v poradovníku na domov sociálnych služieb viac ako dva roky a napokon aj tak zomrela.) Cítia za seba zodpovednosť, spolupodieľajú sa na chode domácnosti. Plnia všetky funkcie rodiny okrem jedinej – nevychovávajú a nebudú vychovávať deti. „A možno to je problém,“ hovorí Dana.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Igor Matovič

Komentáre

Teraz najčítanejšie