Denník N

Ďalší Matovičov nápad neprešiel a narazil na veto, koaličné rady bez SaS zatiaľ vládu nerúcajú

Sulík, Matovič a Kollár v marci 2020 pri zostavovaní vlády. Foto N - Tomáš Benedikovič
Sulík, Matovič a Kollár v marci 2020 pri zostavovaní vlády. Foto N – Tomáš Benedikovič

Koalícia je zablokovaná vetami – SaS odmieta zvyšovanie daní, Sme rodina zasa odmieta zmeniť paragraf 363.

Predseda OĽaNO Igor Matovič neuspel so svojím novým nápadom spojiť zvyšovanie platov učiteľov s vyššími daňami. Na zasadnutí vlády ho vetovala SaS a toto rozhodnutie akceptovali aj zvyšné koaličné strany.

Koalícia od utorka po ostrých útokoch Matoviča na SaS a najmä na Richarda Sulíka funguje bez základnej platformy, ktorá rozhodovala o väčšine dôležitých krokov vlády či o návrhoch zákonov – SaS sa rozhodla, že nebude chodiť na koaličné rady. Tie sa dva roky konali väčšinou v pondelky.

Podľa koaličnej zmluvy všetky návrhy, ktoré nie sú v programovom vyhlásení vlády, ale aj poslanecké návrhy musí prerokovať a schváliť koaličná rada. Teoreticky by to mohlo zablokovať rozhodovanie vlády aj parlamentu, v skutočnosti sa to zrejme nestane.

Nový konflikt prišiel po tom, ako Matovičovi parlamentom bez podpory SaS prešiel balíček s vyššími rodinnými prídavkami, daňovým bonusom a krúžkovným za 1,3 miliardy ročne – ktorý prezidentka vetovala.

Sú alebo nie sú peniaze na platy učiteľov?

Tentoraz majú v koalícii spor o to, kde nájsť peniaze na vyššie platy učiteľov. Igor Matovič chce zvýšenie daní z liehu, hazardu, ruskej ropy či bohatých firiem. SaS zvýšenie týchto daní rezolútne odmieta a tvrdí, že peniaze na platy učiteľov sa dajú nájsť v nadvýbere daní vďaka inflácii.

Minister financií Matovič v stredu vysvetľoval, že do konca roka by sme podľa odhadov mali mať nadpríjem 327 miliónov eur a z týchto peňazí už nezostane na vyššie platy pre učiteľov. Vláda podľa Matoviča minie navyše oproti rozpočtu výrazne viac, ako je táto suma – rozpočtové nadvýdavky budú do konca roka vo výške 1,648 miliardy, povedal predseda OĽaNO. Peniaze idú napríklad aj na vyššie prídavky na deti, na pomoc Ukrajine či na energie v nemocniciach a školách.

„Budem predkladať tento návrh na každú jednu vládu, lebo svedomie SaS sa zlomiť musí,“ povedal Matovič.

Kým sa Matovič a SaS hádajú o vyššie dane a aj o balíček ministra financií, prípad obvineného guvernéra Národnej banky Slovenska Petra Kažimíra opäť upriamil pozornosť na starší nevyriešený spor o paragraf 363. Sme rodina Borisa Kollára si naďalej uplatňuje veto na zmenu tohto paragrafu a generálna prokuratúra tak tento týždeň mohla Kažimírovi zrušiť obvinenie.

Minister financií Igor Matovič na rokovaní vlády 8. júna 2022. Zdroj – TASR

Ako vyzerá koaličná rada bez SaS

Richard Sulík hovorí, že nie je jasné, kedy sa na koaličné rady vrátia. „Či to bude o týždeň, o dva, či v septembri, to neviem,“ povedal.

Hovorí, že týmto krokom chcú pomôcť upokojiť situáciu.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Branislav Gröhling

Eduard Heger

Hegerova vláda

Igor Matovič

Matovičov balíček

Richard Sulík

Slovensko

Teraz najčítanejšie