Denník N

Šestnásť rokov sa odhodlávala odísť od muža tyrana. A potom musela so štyrmi deťmi začínať odznova

Michaela Vasiľová. Foto N – Tomáš Benedikovič
Michaela Vasiľová. Foto N – Tomáš Benedikovič

„Kam som mala ísť? Kto prenajme byt žene so štyrmi deťmi. Cigánke?” spomína Michaela Vasiľová na roky v dome plnom násilia. Hlas sa jej stále trasie. Strach z bitky vystriedal strach z budúcnosti.

Keď mala Michaela trinásť rokov, na nejaký čas od rodiny odišla ich mama. Michaela sa musela starať o troch mladších súrodencov, a tak ukončila len základnú školskú dochádzku.

„Možno aj preto mi veľmi záleží na tom, aby moje deti mali dobré vzdelanie,” vysvetľuje.

A vykročené k tomu majú dobre. Maja prijali na vysokú školu, Michaela a Braňo úspešne študujú na stredných školách, najmladší sa zatiaľ na základnej škole venuje florbalu.

„Nadávky, urážky, krik. Mamka si toho vytrpela asi najviac. Znášala aj pľuvance, päste i kopance,” spomína osemnásťročný Majo na neľahké dospievanie.

Pomôcť rodine Michaely Vasiľovej môžete cez darcovský portál ďakujeme.sk.

Michaela Vasiľová s deťmi. Foto – archív rodiny Vasiľovcov

Bitky zatajili aj na výsluchu

„Pamätám si, ako raz mala modrú celú ruku, krk a monokel pod okom. Vtedy si to všimli v jej práci a udali nás na sociálke.” Majo hovorí potichu, vedľa neho je opretá gitara. V nájomnom byte, kde našli neisté útočisko, sa môže venovať rozvoju svojich talentov. Rovnako ako jeho brat Braňo, ktorého čaká vďaka podpore Divých makov prvá výstava. „Nasledoval výsluch u kolíznej opatrovateľky a vypovedal som aj na kriminálke.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rodina a vzťahy, Slovensko

Teraz najčítanejšie