Denník N

Čaputovej poradca Giba: Neexistoval dôvod, aby v máji za šesť dní prijali zákon platný od januára

Marián Giba. Foto N - Vladimír Šimíček
Marián Giba. Foto N – Vladimír Šimíček

Ak by zákon o takzvanom rodinnom balíčku skončil na Ústavnom súde, som presvedčený, že to nebude márne podanie, vraví vedúci bratislavskej katedry ústavného práva Marián Giba.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Marián Giba (40) je vedúcim katedry ústavného práva na Právnickej fakulte, bol poradcom prezidenta Andreja Kisku a dnes radí prezidentke Zuzane Čaputovej v oblasti ústavného práva. V rozhovore hovorí:

  • prečo prezidentka vetovala väčšinu takzvaného protiinflačného balíčka,
  • či nemala vetovať aj zmeny platné od 1. júla,
  • či môže Ústavný súd zrušiť zákon len pre procesné nedostatky,
  • ale aj akú referendovú otázku očakáva od Roberta Fica
  • a či Slovensko považuje za právny štát.

Prezidentke radíte z pohľadu ústavného právnika, no zvažujete, aký budú mať vaše rady politický vplyv? Napríklad teraz pri takzvanom rodinnom balíčku: keď ste pred palácom videli kočík s odkazom od hnutia OĽaNO, ktorý mal byť výhražným znamením pre pani prezidentku, hralo to rolu?

Ak ide o takúto politicky explozívnu vec, treba počítať s tým, že politický vplyv bude. Ja som poradca pre ústavné právo, preto prezidentke hovorím, ako veci vidím z ústavnoprávneho hľadiska. Môžem niečo povedať aj k politickému vplyvu, ale keby som to veľmi chcel robiť, asi by to bola dvojaká chyba. Jednak by som podradil ústavu politickým otázkam, čo sa diať nemá. Druhou chybou by mohlo byť, keďže nie som profesionál na politický marketing, že môj odhad by mohol byť chybný.

Takže pristavený kočík pred palácom vás nerozhodil.

Nerozhodil ma v tom zmysle, že by mal vplyv na moje ústavnoprávne závery alebo rady prezidentke.

Prezidentka Čaputová vetovala časti takzvaného Matovičovho rodinného balíčka, ktoré mali zvýšiť daňový bonus, rodinné prídavky a zaviesť krúžkovné od 1. januára 2023; miernejšie zvýšenie prídavkov a bonusu od 1. júla nerozporovala. Prečo ste pani prezidentke radili, aby postupovala takto?

Čo vy viete, čo som jej radil? (smiech)

To je vlastne pravda.

Ale, samozrejme, nedištancujem sa od jej rozhodnutia, som s ním stotožnený. Len netreba zabúdať, že vždy ide o rozhodnutie prezidentky. Medzi prezidentkou a poradcami alebo poradcami navzájom môžu byť na niektoré veci rôzne názory, to je prirodzený jav, a asi aj dobrý. Nie je to tak, že vždy, keď Giba niečo povie, prezidentka to urobí.

Video: Marián Giba: Podanie na Ústavný súd nevidím márne
(autori: Martina Koník, Dušan Mikušovič)

Navyše je právnička, takže asi má vlastný pohľad aj na právne otázky. Ale predpokladám, že v tomto sú vaše pohľady spoločné, takže prečo veto?

Argumenty prezidentky boli

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Igor Matovič

Inflácia

Matovičov balíček

Referendum o predčasných voľbách

Rozhovory

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Zuzana Čaputová

Slovensko

Teraz najčítanejšie