Denník N

Tréner Guľa nerozumie vyhodeniu Tarkoviča: Nefunguje to, ale riešenie máme pred nosom. Prečo sa nepozrieme na náš hokej?

Bývalý tréner slovenskej dvadsaťjednotky či Viktorie Plzeň Adrián Guľa. Zdroj - TASR
Bývalý tréner slovenskej dvadsaťjednotky či Viktorie Plzeň Adrián Guľa. Zdroj – TASR

Štefan Tarkovič pomerne prekvapujúco skončil na lavičke slovenskej futbalovej reprezentácie. Vedenie Slovenského futbalového zväzu (SFZ) venovalo veľa úsilia, aby na jar tohto roka vysvetľovalo verejnosti, prečo je bývalý asistent Jána Kozáka st. správnou voľbou, aby ho po veľmi krátkom čase odvolalo po spackanom zápase Ligy národov proti Kazachstanu.

„SFZ má na to plné právo, no vnímam to ako vlastný gól,“ hovorí v rozhovore pre Denník N niekdajší tréner reprezentačnej dvadsaťjednotky a naposledy poľskej Wisly Krakov Adrián Guľa.

Čo sa ešte dočítate v rozhovore:

  • Aký odkaz po sebe zanecháva Štefan Tarkovič?
  • Aký by mal byť nový tréner reprezentácie?
  • Prečo by sme mali hľadať inšpiráciu v hokejovej reprezentácii?
  • Prečo by sa necítil na výzvu stať sa reprezentačným trénerom?
  • Ktorý súper Slovákov kontaktoval Guľu so záujmom o jeho služby?
  • Na ktorý klub sa sústreďoval v ostatných týždňoch a čo plánuje ďalej?

Prekvapil vás koniec Štefana Tarkoviča na lavičke slovenskej reprezentácie?

Jednoznačne, veľmi ma to prekvapilo. Vnímal som síce výsledok z posledného zápasu, napriek tomu [u mňa] zavládlo obrovské prekvapenie.

Vychádzalo to prekvapenie aj z toho, že vedenie SFZ venovalo mesiace presviedčaniu verejnosti, prečo je Tarkovič správnym riešením, aby ho po dvoch zápasoch vyhodilo?

Práve aj preto tomu absolútne nerozumiem. SFZ má na to plné právo, no vnímam to ako vlastný gól, povedané futbalovou terminológiou. Obhajovali sme dôvod, prečo to má byť práve Pišta, vydalo sa na to veľké množstvo energie pred odbornou aj laickou verejnosťou a potom ho vyhodíte po jeden a pol zápase? Zodpovednosť leží na pleciach viacerých ľudí, nielen kouča.

Aký odkaz po sebe tréner Tarkovič zanecháva? Je to ten tréner, ktorý…

Ťažko sa mi hodnotí nejaký principiálny odkaz, vnímal som však snahu o postupnú obmenu hráčskeho kádra. Zároveň si myslím, že zanechal ľudský odkaz, z mužstva som cítil tímového ducha, cez penalty sme dokázali postúpiť na európsky šampionát, čo je dôkaz, že chémia zrejme funguje. Z pohľadu nejakej hernej tváre či systému sa mužstvo nepodarilo stabilizovať, ale malo záblesky solídnych zápasov.

Keď hovoríme o hernej tvári, ukázal ústup hviezd ako Marek Hamšík či Martin Škrtel, že sme sa roky spoliehali hlavne na ich individuálne kvality a výkony a vlastne sme nemali koherentný herný štýl?

Nerobil som dosiaľ hĺbkovú taktickú analýzu a povrchné veci nemám rád. Keď sa pozeráte na zápas len z kresla obývačky, neviete presne o konkrétnych taktických pokynoch pre jednotlivé hráčske pozície, takže je to zložitejšie. Dlhodobo však hovorím, že aj Maťo Dúbravka, Hamšík, Škrtel či Ďuro Kucka museli futbalovo dozrieť a profilovali sa v zahraničí. My sme sa zamerali a spoliehame sa na to, že nám niekto dozrie, a absolútne sme nepracovali systematicky v mládežníckych reprezentáciách v zmysle, že by sme si zvolili nejaký spôsob roboty, ktorého by sme sa pevne držali. V poslednom období sa to zlepšilo, pracuje sa systematickejšie na mládežníckych úrovniach, ale zástupcom z týchto kategórií chýba podpora a pomoc z kontrolingu či vývoja, skrátka uistenie, že sa ide správnym smerom.

Vyprofilovali sa hráči ako Miňo Škriniar či Stanko Lobotka a Marek Rodák, ale aj oni potrebujú systematicky pripravených hráčov do nejakého herného štýlu, v ktorom by mali mať mnoho návykov už z mládežníckych výberov. A to je práve to, čo tu nefungovalo, nefunguje a podľa mňa ani dlhodobo nebude fungovať. Všetci to vnímajú len cez skóre 1:0 či 2:0, keď vyhráme, tak oslavujeme, keď prehráme, tak trénera vyhodíme. Vnímam to takto komplexnejšie a len akcentujem, že je to môj pohľad, ktorý nikomu nevnucujem, a nevravím, že je správny, ale čo mohol Pišta Tarkovič urobiť s výberom, keď na konci dlhej sezóny hral štyri zápasy za desať dní? Čo s tým tímom spraví fyzicky?

Akým smerom by sme sa mali vydať? Kam sa pozerať?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

futbalová reprezentácia

Rozhovory

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie