Denník N

Putin, KGB a čo na to psychológia

Foto - Amazon.com
Foto – Amazon.com

Výraz profesionálna deformácia popisuje, ako ľudí deformuje ich špecializácia. Týka sa to aj kremeľského tyrana.

Autor je komentátor Bloomberg Opinion

Jedným zo spôsobov, ako sa zamyslieť nad pokrivenou mysľou despotu, akým je ruský prezident Vladimir Putin, je najskôr preskúmať temné zákutia svojej vlastnej psychiky a potom porovnať, čo je v tej jeho iné.

Francúzsky výraz „deformation proffessionelle“ používame nielen preto, že tento jazyk často vystihuje veci lepšie, ale aj preto, že táto fráza v sebe obsahuje slovnú hračku – „formation professionalelle“ totiž znamená odbornú prípravu. Deformation professionelle preto odkazuje na tunelové videnie, predsudky a deformácie, ktoré nasávame, keď sa stávame odborníkmi na čokoľvek, čo robíme.

Špiónska osobnosť

Prokurátor pôjde po náhodnej ulici, rozhliadne sa doľava i doprava a uvidí ľudí, ktorí sú vinní, aj keď ich ešte nikto neprichytil. Obhajca, idúci po tom istom chodníku, sa bude pozerať okolo seba a uvidí ľudské bytosti, ktoré sú z niečoho nespravodlivo obvinené a pravdepodobne ich obťažuje arogantný vyšetrovateľ.

Zvyčajne je profesionálna deformácia všade okolo nás, ale nie je to nič viac ako drobná nepríjemnosť. Týka sa to profesorky, ktorá príde večer domov a otravne zotrváva v prednáškovom režime aj pri rozhovore s manželom a deťmi. Alebo technika vo vašej firme, ktorý by v mene kybernetickej bezpečnosti sťažil prihlásenie do vášho počítača tak, že už nikdy toho veľa neurobíte.

V kontexte geopolitiky sú stávky, samozrejme, nezmerateľne vyššie. Platí to vo všeobecnosti, ale aj v prípade konkrétneho ruského útoku na Ukrajinu. Putin utrpel svoju profesionálnu deformáciu v KGB, špionážnej agentúre bývalého Sovietskeho zväzu. Pôsobil tam od roku 1975 až do rozpadu ZSSR. Dodnes rád zdôrazňuje, že neexistuje nič také ako „bývalý“ agent KGB – ľudia z agentúry možno odišli, no ona ich nikdy neopustila.

Dávno predtým, ako sa stal prezidentom jadrovej veľmoci, si vybudoval špiónsku identitu a osobnosť. Zamyslite sa nad tým. Putin sa nedostal k moci po tom, čo sa uchádzal o úrad v predvolebnej kampani, v rámci ktorej si podával ruky a bozkával deti. Nestal sa lídrom ako šéf podniku, lekár, vedec skúmajúci mRNA alebo predajca mobilných aplikácií. Putin sa dostal do pozície kremeľského alfa samca ako človek, čo špehoval ľudské bytosti, manipuloval nimi a celkovo im škodil.

Čo je za tým?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vladimir Putin

Komentáre

Teraz najčítanejšie