Denník N

Nadal je za hrdinu, u nás tomu hovoríme doping, sťažujú sa cyklisti. Prekážajú im kortizónové injekcie

Foto – AP
Foto – AP

Keď Rafael Nadal v nedeľu vyhral Roland Garros, išlo o veľký tenisový míľnik. Veď v Paríži zvíťazil už 14. raz a dosiahol rekordný 22. grandslamový titul. Napriek tomu sa po finále o tenise a o rekordoch nehovorilo takmer vôbec. Všetky otázky smerovali na Nadalov zdravotný stav a Španiel priniesol hneď niekoľko zásadných odpovedí.

Priznal sa, že na turnaji mu lekári pred každým zápasom pomocou niekoľkých anestetických injekcií umŕtvili problémovú ľavú nohu tak, že v nej „necítil absolútne nič“, a dodal, že si je vedomý toho, aké to bolo nebezpečné. „Mohol som si vyvrtnúť členok či spôsobiť iné zranenie, no zariskoval som.“ Nadal však zároveň konštatoval, že viac už riskovať nechce a že by výhru vymenil za zdravú nohu. Tá ho trápi už od roku 2005.

Médiá aj fanúšikovia následne písali o Nadalovej bojovnosti, odhodlaní a hrdinstve či o tom, že má posunutý prah bolesti. Niektorým športovcom sa však Nadalovo počínanie nejavilo ako hrdinské, označili ho za smutné a naznačili, že môže byť neetické. Prekáža im aj to, že Nadal okrem anestetických využil aj kortizónové injekcie.

Najhlasnejšie svoj postoj prezentovali elitní francúzski cyklisti Thibaut Pinot a Guillaume Martin, ktorí upozorňujú, že ak by postupovali ako Nadal, boli by potrestaní za doping.

V mojom športe je to zakázané

Vyhranenie sa cyklistov voči Nadalovi odštartovala otázka Barbary Schettovej. Bývalá úspešná tenistka, dnes odborníčka Eurosportu, sa Nadala pýtala, koľko injekcií dostal počas turnaja, na čo jej Španiel odpovedal, že „bude lepšie, keď to nebude vedieť“.

Úryvok z rozhovoru zverejnil na Twitteri kolega Schettovej z Francúzska a následne ho zdieľal cyklista Thibaut Pinot. K citátu Nadala však pripojil ironický komentár:

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cyklistika

Rafael Nadal

Tenis

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie