Denník N

Vývoj bojov (105. deň): Sme len potrava pre kanóny, povedali frustrovaní ukrajinskí vojaci kanadským novinárom

Zranený ukrajinský vojak čaká na ošetrenie v Bachmute. Foto - AP
Zranený ukrajinský vojak čaká na ošetrenie v Bachmute. Foto – AP
  • Rusi si berú Sjevjerodoneck späť.
  • Prečo je Bachmut dôležitý a ako pri ňom ukrajinská armáda trpí.
  • Strelkov predpovedá ukrajinskú ofenzívu pri Chersone.
  • Mapy dňa – Cherson a okolie Bachmutu.
  • Videá dňa – ako vyzerajú ruské bombardéry Tu-22M3, ktoré bombardovali Azovstaľ; protitanková strela verzus pechota; koľko času má vojak v zákope, aby sa skryl pred granátom.
  • Zapnite si odber seriálu o vývoji bojov na Ukrajine jedným klikom.

Aj dnes prinášame zhrnutie situácie na bojisku zostavené z informácií rôznych ministerstiev obrany a nezávislých analytikov. V seriáli sa objavujú aj postrehy ruského nacionalistu a zločinca Igora Strelkova (Girkina), ktorý bol kľúčovou postavou pri rozpútaní vojny v roku 2014, ale okrem úspechov ruskej armády na svojom profile na ruskej sociálnej sieti VKontakte otvorene píše aj o jej porážkach a problémoch.

Informácie v tomto texte sú zhrnutím výsledkov bojov za stredu 8. júna. Aktuálny stav na niektorých miestach už môže byť iný.

Prehľad potvrdených strát je na konci článku.

Rusi si berú Sjevjerodoneck späť. Guvernér Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj, ale aj iné zdroje tvrdia, že po nečakanom útoku ruská armáda naspäť dobýva stratené pozície v meste Sjevjerodoneck. Podľa Hajdaja ukrajinské jednotky už držia iba okrajové časti. Veľmi podobná situácia bola aj pred spomínaným útokom. Ďalší vývoj sa nedá predvídať, Ukrajinci môžu opäť prekvapiť, ale pravdepodobnejšie je, že o mesto v dohľadnom čase definitívne prídu.

Podľa nasledujúcej mapy stratili napríklad dedinu Metolkine, z ktorej koncom minulého týždňa Rusov vytlačili.

Prečo je Bachmut taký dôležitý. Veľa vysvetlí rýchly pohľad na mapu. Bachmut (predtým Artemivsk) leží približne v strede trojuholníka Kramatorsk/Sloviansk – Horlivka – Sjevjerodoneck/Lysyčansk. Ešte nedávno sedemdesiattisícové mesto vám stojí v ceste, ak útočíte z Popasnej na Sloviansk a Kramatorsk (aktuálny prípad), aj ak útočíte zo severu z Luhanskej oblasti do častí Doneckej oblasti ešte ovládaných Ukrajinou (pravdepodobný vývoj, po prípadnom ruskom víťazstve pri Sjevjerodonecku/Lysyčansku).

K mestu sa zbiehajú trasy zo všetkých svetových strán, preto je logistickým centrom ukrajinskej obrany, z ktorého sú zásobované a inak podporované bojujúce jednotky. Diaľnica Bachmut – Lysyčansk je momentálne jedným z miest, kde sa vedú najťažšie boje. Z Bachmutu po nej do Sjevjerodonecka prúdia vojaci, munícia a jedlo.

Kedy sa situácia zvrtla a prečo sú bojujúci vojaci nespokojní. Bachmut bol dlho v relatívnom bezpečí. Zmenilo sa to, keď padla Popasna ďalej na východ. Rusi po jej dobytí vzápätí prelomili ukrajinskú obranu okolo nej a vydali sa na západ proti Bachmutu a na sever na Lysyčansk. Ich postup je síce pomalý, ale vytrvalý.

Kanadskí novinári zo CBC sa rozprávali s niekoľkými ukrajinskými vojakmi, ktorí bojujú východne od mesta, a ich opis bojov má ďaleko od pocitov víťaziacej armády. Je to skôr naopak.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Vývoj bojov na Ukrajine

  • Editori a reportéri Denníka N Roman Pataj, Vladimír Šnídl, Tomáš Vasilko a Mirek Tóda zhŕňajú aktuálnu situáciu na bojiskách
  • Nové vydanie zverejňujeme každý pracovný deň o 15:00 na webe a ako newsletter (aktivujte si odber tu)
  • Súčasne s tým vychádza aj audioverzia pre predplatiteľov na webe a v aplikácii Denníka N
  • Ako pomôcť Ukrajine – prehľad organizácií.

Komentáre, Svet

Teraz najčítanejšie