Denník N

Onkologický ústav nie je jediný, v nemocniciach chýbajú stovky sestier

Ilustračné foto N - Tomáš Benedikovič
Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič

Ministerstvo zdravotníctva tvrdí, že stabilizácia zdravotníckeho personálu je jednou z najvyšších priorít a podriaďuje tomu všetky svoje kroky.

Národný onkologický ústav v stredu informoval, že dočasne uzatvoril lôžkové oddelenie zamerané na chirurgickú liečbu prsníkov pre nedostatok zdravotných sestier.

Oddelenie bude uzatvorené do septembra. Je na ňom dvanásť lôžok. „Pacientky z tohto oddelenia sme hospitalizovali na ďalšie tri lôžkové oddeleniach v rámci Kliniky chirurgickej onkológie, kde sme navýšili lôžkovú kapacitu formou prísteliek,“ povedala hovorkyňa Národného onkologického ústavu Patrícia Kubicová. Ubezpečuje, že onkologickí pacienti dostanú aj napriek tomu komplexnú zdravotnú starostlivosť v nezmenenom režime.

Denník N oslovil viaceré veľké nemocnice, či majú problémy s nedostatkom personálu. Zhodujú sa, že problém je najmä pri sestrách. Chýbajú ich stovky, preto musia často obmedzovať zdravotnú starostlivosť. V lete sa chod oddelení ešte viac komplikuje, lebo tie, ktoré slúžia, si potrebujú oddýchnuť a vyčerpať dovolenky, čo je aj prípad onkologického ústavu.

O nedostatku zdravotných sestier sa hovorí roky. Upozorňujú na to ambulancie, nemocnice a samotné ministerstvo zdravotníctva priznáva, že v systéme ich celkovo chýba 3- až 3,2-tisíc. „Ministerstvo nezatvára oči pred chýbajúcimi zdravotnými sestrami v nemocniciach a ambulanciách,“ tvrdí tlačové oddelenie ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Zdravotníctvo

Slovensko

Teraz najčítanejšie