Denník N

Šéf futbalu v The Times Henry Winter: Príde ďalší pokus o Superligu

Prezident Realu Madrid Sergio Pérez v roku 2018. Foto - TASR/AP
Prezident Realu Madrid Sergio Pérez v roku 2018. Foto – TASR/AP

Špeciálne vydanie rubriky Ofsajd.

Henry Winter (59) patrí k najlepším futbalovým novinárom v Anglicku. V roku 2016 napísal knihu Fifty Years of Hurt (Päťdesiat rokov bolesti) o tom, ako Anglicko napriek výborným hráčom – dnes už 56 rokov – nevyhralo žiadny turnaj.

Winter začínal v denníku The Independent, neskôr sa presunul do The Daily Telegraph a od roku 2006 je v The Times, kde pracuje ako hlavný futbalový expert. V roku 2016 získal ocenenie pre najlepšieho futbalového novinára v krajine. Okrem Fifty Years of Hurt bol aj „ghostwriterom“ autobiografií Kennyho Dalglisha, Stevena Gerrarda či Johna Barnesa.

Denníku N poskytol rozhovor pred zápasom Ligy národov medzi Maďarskom a Anglickom v Puskás Aréne v Budapešti. Rozprával o tom, ako sa zmenil anglický futbal, čo sa podarilo súčasnému trénerovi Garethovi Southgatovi a čo si myslí o slovenskom futbale či Martinovi Škrtelovi.

V tejto sezóne sme videli bitku medzi Pepom Guardiolom a Jürgenom Kloppom. Môžeme už o nej hovoriť ako o jednej z najväčších rivalít v histórii Premier League?

Áno, ale je to aj rivalita plná rešpektu. Lebo keď sa pozrieme na rivalitu medzi Arsénom Wengerom a Alexom Fergusonom, alebo Fergusonom a Rafaelom Benítezom, či Josém Mourinhom a Wengerom, u nich to tak nebolo. V tomto sa rivalita medzi Guardiolom a Kloppom veľmi líši.

Ako bude podľa vás vyzerať budúcnosť futbalu? Nedávno sa objavil pokus založiť európsku Superligu, myslíte si, že sa to zopakuje?

Skúsia to znova. Najmä americkí majitelia v anglickom futbale to skúsia opäť. Aj Real Madrid a Juventus budú v pokušení opäť vytvoriť Superligu. Treba si uvedomiť aj to, že hráči dnes argumentujú, že chcú menej zápasov. Ale keďže sa im zvyšujú platy, aj kluby budú viac tlačiť na Superligu. Preto predpokladám, že príde ďalší pokus o jej vznik.

Anglický futbal mal vždy blízky vzťah s miestnymi komunitami, čo vlastne zohrávalo úlohu aj pri odpore voči Superlige.

Áno, anglický futbal vždy mal tento element komunity. Zároveň však vždy mal aj bohatých majiteľov, a to aj keď sa pozrieme dokonca do devätnásteho storočia. Spomedzi veľkých klubov by som dnes vyzdvihol to, ako je riadený Liverpool. Keď sa objavili problémy s fanúšikmi, majiteľ ich vypočul, napríklad v súvislosti s cenami vstupeniek. Dnes sú však aj fanúšikovia oveľa bojovnejší ako pred pár rokmi. A budú sa sťažovať, lebo majú sociálne siete. Ak ľudia cítia, že je niečo nesprávne, veľmi rýchlo na to poukážu. Čiže áno, myslím si, že bude ďalší pokus o Superligu, ale zároveň bude nasledovať aj ďalšia veľmi nahnevaná reakcia fanúšikov.

Boli ste ghostwriterom autobiografie Stevena Gerrarda. Ako vysoko ho radíte pomedzi najväčšie legendy anglického futbalu?

Vždy

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

Liga národov

Ofsajd

Premier League

Rozhovory

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie