Denník N

Hvoreckého knižnica: Moskva proti Kyjivu. Storočný román pomáha pochopiť Ukrajinu

Ukrajinský spisovateľ Valerian Pidmohy[nyj (1901 – 1937), vydanie jeho románu Mesto z roku 1929 a český preklad (Větrné mlýny, 2019)
Ukrajinský spisovateľ Valerian Pidmohy[nyj (1901 – 1937), vydanie jeho románu Mesto z roku 1929 a český preklad (Větrné mlýny, 2019)

O literárnej kariére, ktorá sa skončila príliš skoro.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Predpokladám, že meno Valerian Pidmohyľnyj ste v živote nepočuli. A netušili ste, že ide o veľkého európskeho spisovateľa dvadsiateho storočia. Donedávna ani ja nie. No v uplynulých mesiacoch zaplavili tlač oslavné recenzie na román Mesto, ktorý prvýkrát, takmer po sto rokoch, vyšiel v nemčine. Doma na Ukrajine kultový, na západe takmer neznámy autor sa dočkal znovuobjavenia.

Namiesto kariéry poprava

Valerian Pidmohyľnyj (1901 – 1937)

Prozaikovo najvýznamnejšie dielo, román Mesto, vyšiel však už roku 2019 v češtine vo vynikajúcom preklade Miroslava Tomeka, no takmer zapadol. Najvyšší čas prečítať si ho. Brnianske Větrné mlýny prispeli k poznaniu modernej ukrajinskej kultúry a najmä literatúry v strednej Európe ako málokto. Po prelomovej antológii Ukrajina, davaj, Ukrajina! nasledovali mnohé ďalšie tituly a roku 2015 aj hosťovanie ukrajinských autoriek a autorov na veľkom letnom turné.

Pidmohyľného román prvýkrát vyšiel roku 1928, keď spisovateľ navštívil aj Československo a rokovalo sa aj o predaji autorských práv. Nakoniec z plánu zišlo. Prager Presse ho vtedy označila za „autora prvého románu zo súčasnosti socialistickej Ukrajiny“. V tom období to vyzeralo, že mladý spisovateľ stojí na začiatku veľkej kariéry. Mal za sebou štyri úspešné zbierky poviedok, novelu a práve dokončil vrcholný román. Lenže všetko sa zvrtlo, keď sa vrátil domov, prišiel o prácu editora a jeho postavenie sa so silnejúcou sovietskou diktatúrou prudko zhoršovalo.

O šesť rokov neskôr ho zatkli, uväznili v jednom z prvých gulagov na Soloveckých ostrovoch v Bielom mori v drsnej Archangeľskej oblasti, obvinili z terorizmu, mučili a roku 1937 po vykonštruovanom stalinskom procese

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Dnes píše

Texty múdrych ľudí, ktorých redakcia poprosila, aby pravidelne písali o tom, čo práve teraz považujú za dôležité, spôsobom, ktorý sa im zdá práve teraz najvhodnejší.

Hvoreckého knižnica

Knihy

Kultúra

Teraz najčítanejšie