Denník N

Modely si nepodpisujeme, ale na samolepky viem prepašovať iniciály svojich detí, hovorí dizajnér stavebníc LEGO

Milan Reindl. Foto - TV Markíza
Milan Reindl. Foto – TV Markíza

Milan Reindl je zatiaľ jediným dizajnérom z Českej republiky. Slovensko zatiaľ v dizajnérskych tímoch v dánskom Billunde svojho zástupcu nemá.

Bývalý učiteľ, ktorý navrhuje technicky náročné modely, vysvetľuje, ako sa nápad mení na stavebnicu, ako zistil, že stavanie ide horšie deťom zvyknutým na hru s mobilom a či patrí stúpenie na kocku zo stavebnice LEGO naozaj k najbolestivejším zraneniam.

V rozhovore sa dočítate aj o tom:

  • ako sa cítil, keď jeho model staval jeho obľúbený komik a Davidovi Beckhamovi to trvalo pridlho;
  • či je technické lego vhodnejšie pre chlapcov a domčeky pre dievčatá;
  • či sa mu zdá LEGO drahé a prečo je niekedy lepšie mať kociek menej;
  • že LEGO má aj nelegálne techniky stavania;
  • či si tím LEGO Technic uťahuje z tímu DUPLO;
  • čo robiť, keď doma postavíte nový model a myslíte si o ňom, že by sa uplatnil na trhu.

Dizajnérom pre LEGO Technic ste desať rokov. Je niečo, čo neviete postaviť?

Lietadlo, ktoré bude lietať. Kocky sú pomerne ťažké a naše motory sú na to slabé. No čím viac lietadlo potrebujete spevniť, tým väčšiu hmotnosť musia motory uniesť. Museli by sme na to vyvinúť špeciálne jednokusové krídla z nejakého odľahčeného plastu a výkonnejšie motory. Takže lietajúce lietadlo vám nepostavím, ale inak sa dá postaviť prakticky čokoľvek.

Začínate pri navrhovaní stavebnice prvými kockami, ktoré spojíte, alebo máte softvér, v ktorom stavebnicu navrhnete a potom ju prenesiete do reálneho sveta?

Sú ľudia, ktorí vedia stavať v 3D softvéri a až potom začnú myšlienky testovať v praxi. Ale u nás to príliš nefunguje, pretože máme v stavebniciach veľa funkcií. Keď ich skúšame, potrebujme pohyblivými časťami hýbať v rôznych uhloch a overiť stabilitu toho modelu. Softvér vám často dovolí viac alebo menej než fyzikálne zákony v realite.

Vznikajú nové modely spontánnym nápadom alebo vám vedenie povie, že potrebuje konkrétny model auta, a vy sa pustíte do práce?

V poslednom čase je druhý scenár častejší. Je to tým, že naše oddelenie Technic pokrýva množstvo licencií stavebných strojov či automobilov. Ale máme aj svoje obľúbené vozidlá, ktoré sa snažíme pretlačiť. Mne čoskoro vyjde auto, o ktoré som žobral už niekoľko rokov a konečne sa to podarilo. Ale nič viac vám k nemu zatiaľ nemôžem povedať.

Dizajnujete veci dopredu pre konkrétnu vekovú kategóriu alebo sa až po dokončení ukáže, v akom veku ju deti už zvládnu postaviť?

Väčšinou to odhadujeme vopred, lebo čím máte viac dielov, tým komplikovanejšiu stavbu si môžete dovoliť a tým sa zvyšuje aj veková hranica. Začíname pri približne šesťročných deťoch a končíme pri kategórii 18+, ale sú talentované deti, ktoré zvládnu postaviť aj takéto stavby. Nejde len o počet dielikov, sú aj určité stavebné techniky, ktoré sú pre deti zložitejšie. Napríklad s 12-piestovým vidlicovým motorom bude mať sedemročné dieťa pravdepodobne veľké problémy. Ale desaťročné to už zvládne viac-menej v pohode.

Jedným z obľúbených motívov, ktoré Reindl stavia, sú zvieratá. Foto – archív M. R.

Testujete stavebnice štýlom, že necháte deti stavať a sledujete, či ich to neprestalo baviť, lebo je to pre ne príliš náročné?

Áno. Počas takéhoto testovania sme si napríklad všimli, že deti zvyknuté hrať sa s mobilmi nemajú vo všeobecnosti také šikovné ruky ako generácie pred nimi. V našej hlavnej vekovej kategórii 9 – 12 je zaujímavé pozorovať aj to, ako stavajú LEGO Technic dievčatá a chlapci. Dievčatá väčšinou stavajú pomalšie, ale stavebnica bude postavená bezchybne. Chlapci

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Technológie

Rodina a vzťahy, Veda

Teraz najčítanejšie