Denník N

Nové účesy a pes, pribudli minisukne. Pražský orloj by po rekonštrukcii nespoznal ani sám Mánes

Na Staromestskom orloji v Prahe visí nová kópia Mánesovho kalendária. Nachádzajú sa na ňom tváre, ktoré by autor originálu nemal šancu spoznať. Kópiu zhotovili počas rekonštrukcie radnice v roku 2018, no až doteraz ju nikto nespochybňoval.

Ako však zistil český Deník N, podľa odborníkov ide o nepodarené dielo, ktoré sa nedá označiť ani za kópiu. Skôr sa zdá, že ide o žart jeho tvorcu.

Oprava za 10 miliónov

V polovici mája prišiel na pamiatkovú inšpekciu českého ministerstva kultúry osemnásť strán dlhý podnet na preskúmanie kópie Mánesovho kalendária, ktorá od roku 2018 visí na Staromestskom orloji v Prahe.

Autorom sťažnosti bol Milan Patka z klubu Za starú Prahu, ktorý je zároveň jedným z autorov zmien na astrolábe pražského orloja. V podnete dokazuje, že kópia sa v mnohom líši od originálu. Dokonca aj v takých zjavných veciach, akými sú rôzne tváre jednotlivých postáv.

K jeho názoru sa hlásia aj ďalší odborníci spomedzi reštaurátorov a historikov umenia. Prečo si to štyri roky nikto nevšimol? A ako je možné, že takéto dielo na jednej z najvýznamnejších českých pamiatok vôbec môže visieť?

28. septembra 2018 na sviatok svätého Václava odhalili

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Architektúra a dizajn

História

Kultúra, Svet

Teraz najčítanejšie