Denník N

Babišove slová o Ukrajine sú škandalózne. Hrá na únavu voličov z vojny, hovorí Šídlo

Andrej Babiš na jednej zo svojich kontaktných kampaní Za Babiša bolo lepšie. Foto - Facebook Andreja Babiša
Andrej Babiš na jednej zo svojich kontaktných kampaní Za Babiša bolo lepšie. Foto – Facebook Andreja Babiša

Expremiér Babiš počas kampane vyhlásil, že Česi by už Ukrajine nemali dodávať zbrane.

Andrej Babiš spustil na jar v Česku vlastnú kampaň Za Babiša bolo lepšie, v ktorej obchádza Česko na obytnom aute.

Má na ňom nalepené citáty obyčajných ľudí, ako sa ich dotýka nárast cien. Oficiálne pri tom nie jasné, či ide o jeho prípravu na neoznámenú prezidentskú kampaň alebo turné pred českými komunálnymi voľbami, ktoré sú na jeseň.

Ako nahral týždenník Respekt, počas jednej z Babišových kontaktných kampaní v Terezíne sa ho jeden z účastníkov spýtal, aký je jeho názor na vojnu na Ukrajine.

Na čo bývalý premiér odpovedal výrokom: „Nemyslím si, že by sme mali pokračovať v dodávaní zbraní. My sme dodávali zbrane a Putina sme zastavili. Chcel obsadiť celú Ukrajinu, čo sa, chvalabohu, nepodarilo. A v túto chvíľu si myslím, že Európa pomáha Ukrajine, dodáva jej zbrane plno krajín, ale my už sme dodali 3,5 miliardy a naša vlastná armáda tiež nie je v moc dobrom stave.“

Vzhľadom na ťažké boje na Ukrajine, ktorá čelí ruskej invázii, Kyjiv zúfalo volá po ďalšej zbrojnej pomoci. Navyše niektoré krajiny ako Nemecko ťažké zbrane stále nedodali. Babišove slová preto vyvolali veľkú vlnu kritiky.

Babiš pracuje s únavou Čechov

Škandálne tvrdenie bývalého premiéra vyvolalo aj otázku, či ho povedal „len tak“, ako má vo zvyku, alebo bol za ním hlbší úmysel. Pred šiestimi rokmi sa už neslávne preslávil výrokom o koncentračnom tábore pre Rómov v Letech,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Babiš

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie