Denník N

Zhoria peniaze v alobale? Návod na uskladnenie čiernych bankoviek

Čierne peniaze patria do alobalu. Foto N - Miro Kern
Čierne peniaze patria do alobalu. Foto N – Miro Kern

Video s bývalou manželkou exposlanca za Smer Vladimíra Jánoša vyvolalo posmešky pre vety o balení peňazí do alobalu ako ochrane pred požiarom. V skutočnosti ich však alobal celkom dobre ochráni.

Bral, či nebral bývalý poslanec za Smer Vladimír Jánoš úplatky? A pokiaľ bral, prečo čierne bankovky balil do alobalu? Takto vyzerali debaty pod článkami o videu jeho exmanželky Ivety Jánošovej, v ktorom hovorí, že jej vtedajší muž nosil domov papierové vrecúška plné bankoviek a schovával si ich tam.

„Povedal mi, aby som išla zobrať alobal, a balil to do alobalu. Keď som sa ho opýtala, prečo do alobalu, že v prípade horenia bytu, aby tie peniaze nezhoreli,“ vravela Jánošová.

Neskôr žiadala video, ktoré nakrútil jej vtedajší poradca pre právne záležitosti, stiahnuť a tvrdila, že ju na rozhovor naviedol a od jeho obsahu sa dištancuje. Svoje výpovede však priamo nepoprela.

„Vždy mi hovoril: ešte niečo vyjde, ešte niečo vyjde a už nebudem musieť robiť do konca života. Čiže bola to veľká suma. Na eurá niekoľko miliónov,“ tvrdila Jánošová.

Sami sme vyskúšali, ako alobal chráni pred ohňom.

Zhoria peniaze zabalené do alobalu? 
(Autor: Martina Pažitková)

Bez kyslíka môžu vydržať

„Tam, kam nie je prístup kyslíka, sa požiar nerozširuje. V tom vám môže alobal čiastočne pomôcť,“ uznáva dlhoročný súdny znalec z odboru zisťovania príčin požiarov Karol Morávek.

Morávek sa vyšetrovaním príčin požiarov venuje už 37 rokov. Peniaze by podľa neho zhoreli aj v alobale, pokiaľ by bol v epicentre bytového požiaru. Tam býva až okolo 600 až 700 stupňov Celzia, o niekoľko metrov ďalej to však je už len okolo 300 stupňov, čo by bankovky mali vydržať.

Po okrajoch by však mohli pre vysokú teplotu sčernať. Takúto bankovku možno vymeniť v banke za nepoškodenú. Hliník sa taví až pri teplote 660 stupňov, čo by mal byť istý koniec obsahu balíčka.

Jedna vrstva alobalu je podľa Morávka málo, na ochranu peňazí ich treba viac. Vhodnou skrýšou je podľa neho trezor pod podlahou.

Takto zmenil kampaň Smeru Jánošov alobal podľa Moral&Banal

Ako dopadol test

Denník N urobil s ohňom, papierom a alobalom malý test. Dva balíčky nastrihaného kancelárskeho papiera sme obalili štyrmi vrstvami alobalu a desať minút piekli na ohnisku.

Zväzky nastrihaného kancelárskeho papiera majú podľa znalca Morávka pri horení takmer totožné vlastnosti ako bežné bankovky. Prvý balíček bol priamo v ohni, druhý nad ním, alebo niekoľko centimetrov odeň.

Teplo znehodnotilo väčšinu bankoviek z prvého zväzku, v druhom ich výraznejšie poškodilo len prvých niekoľko. Test nemal za cieľ napodobniť požiar v byte, ale zistiť, či alobal dokáže aspoň čiastočne zabrániť zhoreniu peňazí. Zabránil prekvapivo dobre.

Do alobalu a potom do mrazničky

Iveta Jánošová nie je jediná, čo opisovala balenie bankoviek do alobalu ako ochranu pred požiarom. V kombinácii s ukrytím v mrazničke ide o jeden z najčastejších návodov z internetu, ako uskladniť peniaze.

S čiernymi peniazmi v alobale a v mrazničke polícia nachytala v roku 2009 demokratického kongresmana Wiliama J. Jeffersona. Pre úplatkárstvo ho odsúdili na trinásť rokov väzenia.

Mraznička amerického kongresmana tiež ukrývala bankovky v alobale. Foto - Wikipedia
Mraznička amerického kongresmana tiež ukrývala bankovky v alobale. Foto – FBI

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Alobalová kauza Smeru

Slovensko

Teraz najčítanejšie