Denník N

Fico ide do referenda s dvomi otázkami namiesto jednej, opäť môžu skončiť na Ústavnom súde

Robert Fico hovorí o referende za predčasné voľby. Foto – Smer
Robert Fico hovorí o referende za predčasné voľby. Foto – Smer

Ústavní experti vyslovujú vážne pochybnosti, či sú referendové otázky predstavené Ficom v súlade s ústavou.

Predseda Smeru Robert Fico predstavil otázky do referenda, ktorým chce dosiahnuť predčasné voľby. Otázky sú dve hoci tvrdil, že bude len jedna, a Smer ich predstavil samostatne bez Hlasu a Slovenskej národnej strany, ktoré vyhlásenie referenda podporili v písomných stanoviskách.

Snaha o vyhlásenie referenda je na Slovensku pomerne častá, no až na jednu výnimku v referende o pristúpení Slovenska do Európskej únie v roku 2003 neúspešná. Len vtedy sa podarilo splniť podmienku nadpolovičnej účasti všetkých oprávnených voličov na referende. Na posledné referendum, pre ktoré sa vžilo označenie referendum o rodine, prišlo po vypätej kampani v roku 2015 len 21,41 percenta oprávnených voličov.

Ako to sformulovať?

V prípade referenda ohláseného Ficom môžu byť ešte pred referendom aj iné prekážky, ktoré skomplikujú jeho vyhlásenie. Podobne ako to bolo pri pokuse vyhlásiť referendum o skrátení volebného obdobia vlani. Vtedy sa podarilo aj počas korony rýchlo zozbierať dostatočný počet podpisov pod petíciu, no prezidentka referendovú otázku dala posúdiť Ústavnému súdu a ten skonštatoval, že nebola v súlade s ústavou.

Podľa ústavných právnikov oslovených Denníkom N sa

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Referendum o predčasných voľbách

Smer

Slovensko

Teraz najčítanejšie