Denník N

Český týždeň: Koalícia chcela ukázať, že patríme na Západ. Teraz sa ukáže, ako vážne to myslela

Petr Fiala nepodporí zákon o manželstvách pre páry rovnakého pohlavia. Foto - TASR/AP
Petr Fiala nepodporí zákon o manželstvách pre páry rovnakého pohlavia. Foto – TASR/AP

Český parlament bude opäť prerokovávať manželstvá pre všetkých. Revolúcia v Českej národnej banke sa zatiaľ nekoná. Česi sa môžu pozerať na TGV, vysokorýchlostným vlakom sa však doma ešte dlho neprejdú.

Prinášame pravidelný český newsfilter – zhrnutie toho najdôležitejšieho, čo sa stalo v Česku za uplynulý týždeň. Udalosti vybral a okomentoval editor Českého rozhlasu Plus Kirill Ščeblykin.

1. Manželstvá pre všetkých?

Český parlament bude opäť hlasovať o zákone pre páry rovnakého pohlavia. Návrh zákona ležal v snemovni už v minulom volebnom období, vtedy sa však nestihol prerokovať.

Podpora zákona medzi stranami je podobná ako predtým – rozdeľuje českú vládu i opozíciu. Jasne za sú Piráti, tí však majú po volebnom debakli s krúžkovaním iba štyroch poslancov. Novela tak bude potrebovať podporu naprieč stranami.

Od STAN, TOP 09, ODS a opozičného ANO sa dá očakávať čiastočná podpora a poslanci tu budú hlasovať individuálne podľa svojho svedomia. Naopak, jasne proti sú vládna KDU-ČSL a SPD.

Mimochodom, zákon nepodporí ani premiér Petr Fiala. Možno stojí za pripomenutie, že volebným heslom koalície Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) bolo „Patríme na Západ“. Máloktorá otázka pritom pri pohľade na mapu odlišuje východ a západ Európy tak jasne ako tá, či smú ľudia rovnakého pohlavia uzatvoriť manželstvo.

Šéf ľudovcov Marian Jurečka sa však, naopak, nechal počuť, že by chcel ukotviť v ústave manželstvo ako zväzok muža a ženy, čo by bol krok presne opačným smerom, než akým sa Západ v posledných rokoch uberal, a to vrátane katolíckych krajín ako Írsko alebo Španielsko.

Odporcovia prijatia manželstiev rovnakých pohlaví argumentujú tým, že gayovia a lesby už majú v Česku mnoho rokov možnosť uzatvárať registrované partnerstvá. Ibaže registrované partnerstvá sa manželstvu zďaleka nevyrovnajú.

Rozdiely sa začínajú už pri

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Český týždeň

Český newsfilter každý týždeň ponúka prehľad najdôležitejších správ. Zhŕňa Kirill Ščeblykin.

Svet

Teraz najčítanejšie