Denník N

Školský týždeň: Pri platoch v škôlkach máme ešte väčší problém ako v základných a stredných školách

Nová časť školského newsfiltra Školský týždeň: 1. Prvý akčný plán na podporu inklúzie neprináša žiadne zásadné opatrenia, v kľúčových aktivitách len kopíruje plán obnovy. 2. Učiteľky a učitelia v materských školách zarábali v roku 2021 menej ako priemernú mzdu v národnom hospodárstve.

Školský týždeň pripravuje Centrum vzdelávacích analýz, podporiť ho môžete tu.

1. Prvý akčný plán na podporu inklúzie neprináša žiadne zásadné opatrenia, v kľúčových aktivitách len kopíruje plán obnovy

Text pripravil Michal Rehúš

Minulý týždeň vláda schválila prvý akčný plán, ktorý podrobne opisuje, ako by sa mala napĺňať stratégia inkluzívneho prístupu vo vzdelávaní. Samotná stratégia bola daná na pripomienkovanie koncom minulého roka a vtedy sme o nej aj písali. Okrem iného sme jej vyčítali, že je príliš všeobecná a neobsahuje konkrétne kroky na dosiahnutie inklúzie.

Tieto nedostatky by mal odstraňovať práve schválený akčný plán. Pozrime sa, aké opatrenia by sa v najbližších rokoch mali uskutočniť, aby sa všetky deti bez rozdielu mohli vzdelávať spoločne a zároveň s ohľadom na svoje individuálne potreby.

Prvý akčný plán obsahuje aktivity na roky 2022 až 2024. Každá aktivita má určený termín plnenia, výstupový ukazovateľ, zodpovedné inštitúcie a rozpočet vrátane zdroja financií. Azda už ani neprekvapí, že zo štátneho rozpočtu sa na podporu inklúzie neplánujú použiť žiadne financie. Väčšina peňazí bude pochádzať z plánu obnovy a menšia časť aj z eurofondov. Dokopy by malo ísť o 113,9 milióna eur.

Viac ako polovica týchto peňazí (63,3 milióna eur) však pôjde na

Blahoželáme, máte dobrých priateľov!

Tento článok je normálne zamknutý, ale vy si ho môžete prečítať zadarmo vďaka tomu, že váš priateľ Centrum vzdelávacích analýz je predplatiteľom Denníka N a článok vám venoval. Stačí zadať váš e-mail, nebojte sa, nikdy ho nepredáme inej firme.

Alebo môžete .

Školský týždeň

Každý štvrtok v spolupráci s expertmi z Centra vzdelávacích analýz prináša Školský týždeň najdôležitejšie informácie zo školstva, analýzy a návrhy, ako zmeniť vzdelávanie.

Komentáre, Slovensko

Teraz najčítanejšie