Denník N

Obesiť či zastreliť? V ruskej televízii sa debatuje, ako popraviť dvoch Britov odsúdených na Donbase

Aiden Aslin (vľavo), Maročan Maročan Bráhím Saadún (v strede a Shaun Pinner si vo štvrtok vypočuli rozsudok trest smrti. Foto - tasr/ap
Aiden Aslin (vľavo), Maročan Maročan Bráhím Saadún (v strede a Shaun Pinner si vo štvrtok vypočuli rozsudok trest smrti. Foto – tasr/ap

Odsúdili ich ako žoldnierov, no v ukrajinskej armáde bojujú od roku 2018. Obaja majú ukrajinské ženy, jeden z nich aj ukrajinský pas. Proces bol porušením ich práv ako vojnových zajatcov.

Ak nerátame Bielorusko, kde popravili človeka aj minulý rok, môže to byť prvý vykonaný trest smrti na území Európy v tomto storočí.

Najťažší trest je zakázaný v 46 štátoch Rady Európy. Na území Ukrajiny k nemu naposledy došlo v roku 1997, na Slovensku v roku 1989.

Aj Rusko, ktoré bolo donedávna členom Rady Európy, od neho upustilo, naposledy popravili človeka v roku 1996.

Súd v Doneckej ľudovej republike, čo je samozvaný štát na okupovanom východe Ukrajiny, ale de facto v područí Ruska, vo štvrtok odsúdil na trest smrti dvoch britských a jedného marockého občana. Aiden Aslin (28), Shaun Pinner (48) a Maročan Ibrahim Sádún slúžili v ukrajinskej armáde a vzdali sa ruským jednotkám začiatkom apríla v Mariupole.

Súd ich okrem iného uznal za vinných aj z toho, že sú žoldnieri. Proces trval len tri dni, všetci sa k obvineniam priznali a vo štvrtok si vypočuli verdikt. Pinner počas neho podľa denníka Times pozeral na podlahu a vyzeral rozrušene, mladší Aslin hľadel vyrovnane priamo pred seba.

O čo im ide

Na ruskom štátnom kanáli sa už viedla debata, ako ich majú popraviť: či zastrelením, obesením alebo rozštvrtením. „Keď mohli obesiť Saddáma Husajna, môžu aj ich, “ povedal jeden z prítomných diskutujúcich.

Zákony Doneckej ľudovej republiky hovoria o treste smrti zastrelením.

Odsúdení teraz majú mesiac na to, aby sa odvolali, a keď uspejú, dostanú „len“ trest 25 rokov väzenia. „Máme mesiac, aby sme ich odtiaľ dostali,“ povedal pre Washington Post jeden kamarát odsúdeného Maročana Sádúna.

Tento proces vzbudil pozornosť nielen na Ukrajine či v Británii, ale aj inde vo svete. Podľa analytikov je celkom jasné, čo ním chcú Rusi dosiahnuť. Jednak ním

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie