Denník N

Manželka zajatého bojovníka z Azovstaľa: Rusi sa ich budú snažiť lámať až do konca

Julija Fedosiuk s manželom Arsenijom. Foto - archív J. Fedosiukovej
Julija Fedosiuk s manželom Arsenijom. Foto – archív J. Fedosiukovej

Julija Fedosiuk (29) je manželkou Arsenija Fedosiuka, vojaka z pluku Azov, ktorý sa spolu s ďalšími ukrajinskými jednotkami ocitol v Rusmi obliehaných oceliarňach Azovstaľ. Ukrajinci bojovníci ich vydržali brániť 86 dní. Potom im však ukrajinské velenie dalo rozkaz zastaviť odpor proti ruským útokom – v záujme zachovania života ukrajinských vojakov.

2449 vojakov z Azovstaľa sa tak ocitlo v zajatí, väčšina z nich sa dnes nachádza v ústavoch predbežného zadržania v Olenivke a Novoazovsku na Rusmi kontrolovanom území Doneckej oblasti.

Jedným zo zajatých je aj Arsenij Fedosiuk. Jeho manželka hovorí v rozhovore o tom, aké spojenie majú so zajatými bojovníkmi, v akých podmienkach ich držia, či sú medzi príslušníkmi Azova radikálni nacionalisti a aké správy jej chodia od proruských hejterov.

Ukrajinská strana sa snaží zachrániť zajatých vojakov z Azovstaľa a hovorí o možnostiach výmeny, zatiaľ čo ruská propaganda tvrdí, že bojovníci sa vzdali. Aké máte oficiálne informácie ako manželka jedného z týchto mužov a z čoho máte vy osobne strach?

Situácia je naozaj komplikovaná. My to ani nenazývame zajatím, hovoríme, že boli evakuovaní na územie, ktoré nekontroluje Ukrajina. Udialo sa to na základe špeciálnych dohôd, ktoré pozostávajú z viacerých bodov. Na ich splnenie ešte čakáme, aj preto o tom zatiaľ nemôžeme viac hovoriť.

A čoho sa najviac bojím? Obávam sa nesplnenia týchto dohôd. Obávam sa, že do ich splnenia môžu môjmu mužovi a jeho spolubojovníkom ublížiť – psychicky alebo fyzicky. Akokoľvek. Toto je môj najväčší strach.

Arsenij Fedosiuk. Foto – archív J. Fedosiukovej

Ste s ním v kontakte? Mohli ste si aspoň zavolať?

Žiaľ, patrím k tým príbuzným, ktorí so svojimi blízkymi v zajatí doteraz nekomunikovali. Môj manžel raz zavolal svojej matke. Mal povolený iba jeden telefonát, takže mne zavolať nemohol. Bolo to pred tromi dňami.

Máte o ňom aspoň nejaké informácie? Napríklad matka Ilľu Samojlenka, dôstojníka pluku Azov, povedala, že o ňom nemá žiadne správy a snaží sa hľadať informácie na internete, dokonca aj v ruských médiách.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie