Denník N

Komentátori Denníka N: Raz sa Heger bude musieť proti Matovičovi postaviť

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Ak poslanci koalície prelomia veto prezidentky s poslancami ĽSNS, bude to podľa komentátorov Denníka N Zoltána Szalaya a Romana Pataja ďalší precedens a legitimizácia fašistov.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

V koalícii je napätá situácia v dôsledku viacerých vecí – prelomenie prezidentkinho veta, platy učiteľov, embargo na ruskú ropu, pričom graduje to najmä pričinením Igora Matoviča a v dôsledku jeho správania. Niečím by to mohlo pripomínať situáciu cez pandémiu, ktorá vyvrcholila až tým, že Matovič musel odísť z funkcie premiéra. Môže toto vyvrcholiť tým, že Matovič bude musieť odísť z funkcie ministra? 

Pataj: Neviem, či môže, ale určite by sa to tak skončiť malo. Teraz je už bez akýchkoľvek pochybností zrejmé, že každý zodpovedný politik na Slovensku by sa mal snažiť o to, aby už Igor Matovič počas svojej budúcej politickej kariéry nemohol vykonávať žiadnu výkonnú funkciu so žiadnymi kompetenciami, v ktorej by mohol rozhodovať o použití spoločných peňazí alebo v ktorej by mohol blokovať iných členov vlády.

Ukázalo sa, že osobnostné nastavenie Igora Matoviča je také, že skôr či neskôr vždy vymyslí novú krízu. Ako vidíme, je to na úkor akcieschopnosti vlády, škodí to krajine a nie je šanca, že sa to bude zlepšovať. Pri Igorovi Matovičovi je šanca len na to, že pôjde na pár mesiacov do útlmu, tieto týždne do začiatku prázdnin koalícia vydrží aj s ním, počas prázdnin sa situácia upokojí, upokojí sa aj Igor Matovič, ale po prázdninách sa vráti v plnej sile, v septembri a novembri, a znovu sa zopakuje súčasná situácia.

Z funkcie by musel Matoviča odvolať premiér Eduard Heger a zároveň by to nemohlo rozdeliť OĽaNO. Hegerovi sa vyčíta, že sa na Matoviča iba pozerá, namiesto toho, aby ho nejako umravnil, on však naznačuje, že robí dosť, len to nevidno. Ako to je?

Szalay: Verím Eduardovi Hegerovi, že na tom pracuje, ale nevidíme výsledky, takže na tom pracuje asi dosť neefektívne. Za tento rok sa ukázalo, že Eduard Heger je dobrým premiérom, ak treba zastupovať Slovensko navonok. Podáva dobrý výkon, pokiaľ ide o vojnu na Ukrajine a postoj Slovenska, ale všetky vnútropolitické problémy, ktoré sa tu množia, tak tie riešiť nedokáže. Do tohto balíka patrí aj problém s Igorom Matovičom. Ale treba uznať, že toto je taký extrémny problém, že by ho ťažko riešil akýkoľvek premiér. To, čo robí Igor Matovič, je niečo mimoriadne a Eduard Heger má ťažkú prácu. Občania by však chceli vidieť výsledky a či dokáže vzťahy v koalícii riešiť efektívne. Ak nie, tak sa bude musieť niečo stať. Raz sa asi dostaneme k bodu zlomu, keď si budeme musieť vybrať medzi Matovičom vo vláde alebo Eduardom Hegerom.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Igor Matovič

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Slovensko

Teraz najčítanejšie